Una sentència obliga una empresa de guies turístics a contractar-los com a personal laboral

La resolució, pionera a València i a Espanya, destapa les irregularitats del sector

Una guia fa explicacions als turistes davant l'Estació del Nord de València / Shutterstock

València és testimoni de la primera sentència a Espanya que obliga una empresa de guies turístics a contractar-los com a personal laboral. Una decisió judicial que els treballadors veuen amb bons ulls, perquè destapa les irregularitats que hi ha en el sector i obri la porta a regularitzar aquells que estan contractats com a falsos autònoms.

Molts d'estos treballadors estan en frau de llei laboral, contractats com a falsos autònoms, quan haurien d'estar contractats com a assalariats. La sentència naix arran de la denúncia interposada d'ofici per la inspecció de treball a l'empresa Tour Me Out. "Estava tot taxat, els deien els tours que farien, la duració que tindrien, el preu que cobrarien als turistes i els establiments on havien d'aturar-se", explica Silvia Parra, cap d'inspecció laboral.

Les investigacions i les proves aportades per la inspecció de treball indiquen que no eren els guies, sinó l'empresa la que rebia directament la retribució pel treball. Este i altres factors han fet que la jutgessa concloga que l'empresa no tenia una plantilla fixa per a desenvolupar l'activitat i utilitzava el que anomenava col·laboradors externs. 

"La sentència marca que l'empresa ha de nodrir-se d'una plantilla fixa i estable per a fer la prestació dels serveis que ofereix a la clientela, que són els hotels i els turistes", apunta Parra.

Després d''aprovar-se la llei rider, les empreses continuen contractant falsos autònoms, segons denuncien els sindicats. "Començàrem amb els riders. Ara parlem del sector turístic, però també n'hi ha altres que ho pateixen, com el del professorat. S'està abusant dels falsos autònoms", exposa Marco Antonio Llerena, de la Intersindical Valenciana.

El sector oficial de guies, que fa anys que denuncia l'intrusisme i la competència deslleial, aplaudeix esta resolució. De moment, l'empresa Tour Me Out no ha valorat la sentència.

També et pot interessar

stats