A la Comunitat Valenciana hi ha 100.000 falsos autònoms

L'expert Adrián Todolí destaca que en el treball en plataformes digitals "hi ha quatre vegades més autònoms" que en altres àmbits professionals

Adrián Todolí, professor de Dret del Treball, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana hi ha 100.000 falsos autònoms. Ho ha destacat en Les notícies del matí Adrián Todolí, professor de Dret del Treball i coautor amb José María Peiró dels estudis "Treball en plataformes digitals" i "El teletreball en la Comunitat Valenciana", en col·laboració amb Labora i la Universitat de València.

Aquest expert ha explicat que en el treball en plataformes digitals "hi ha quatre vegades més autònoms que en altres sectors professionals".

Una de les conclusions de l'estudi sobre el treball en plataformes digitals és que el nombre d'autònoms ha disminuït al voltant d'un 10% en l'últim any.

Segons Todolí, encara que ha disminuït el nombre de falsos autònoms, continua havent-n'hi molts. Hi ha un avanç, però no n'hi ha prou i queda molt a fer".

Això, segons ha dit, és una de les raons que gran part dels treballadors de plataformes digitals cobren menys de 8 euros per hora i estan per sota del que fixa el salari mínim interprofessional. "Als falsos autònoms no se'ls aplica l'SMI", ha afegit.

La llei Rider ha tingut un efecte perquè envia un missatge que els falsos autònoms no estan permesos i ho reben tots els sectors, no sols els de les empreses de repartiment

Aquest descens està relacionat, ha apuntat que amb l'entrada en vigor de la llei Rider i les elevades sancions que estem veient a empreses com Glovo. "La llei ha tingut un efecte perquè envia un missatge que els falsos autònoms no estan permesos i aquest el reben tots els sectors, no sols els de les empreses de repartiment".

En l'últim any han augmentat el personal que treballa amb plataformes digitals, i a la Comunitat Valenciana és un 12% de la població. Les principals motivacions per a fer-ho, són per un costat que ofereix "una forma de flexibilitat" i també són "una eixida per a aquelles persones que no tenen una altra opció i ho poden fer com a autònoms".

El perfil més comú: professions liberals amb ordinador

Sobre el perfil més comú dels treballadors de plataformes digitals, Adrián Todolí ha remarcat que els treballs de repartiment només signifiquen el 4,6% de tota la faena en plataformes. La resta són professions liberals amb plataformes d'advocats, arquitectes, traductors o psicòlegs, pàgines web, disseny.

"Són faenes que es fan en ordinador i que cobren salaris baixets. Un sector amb molta precarietat és el de cuidadors i netejadors, que està feminitzat i que ara està en plataformes de treballs i abans es feien a través del boca-orella".

Queixes de més faena amb el teletreball

L'altre informe fa referència al teletreball a la Comunitat Valenciana. Vora un milió de persones teletreballen. Todolí ha explicat que al contrari que les plataformes digitals, aquests treballadors no fan faena amb menys drets que qui ho fa de manera presencial, però sí que hi ha queixes generalitzades que amb teletreball "augmenta la càrrega de faena respecte a l'oficina i que han de contestar emails i telefonades fora de l'horari de faena".

També et pot interessar

stats