Un milió de treballadors han tornat a l'activitat a Espanya en cinc mesos

Escrivá destaca que als 450.000 que han eixit d'un ERTO se sumen els 550.000 nous afiliats a la Seguretat Social

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu / J. J. Guillén (Efe)

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat que prop d'un milió de treballadors han tornat al mercat laboral des que va començar l'any, ja que als 450.000 que han eixit d'un ERTO se sumen els 550.000 nous afiliats a la Seguretat Social.

En una entrevista en RNE, el ministre ha assegurat que les dades del mercat laboral de maig són "positives", ja que "superaran amb tota seguretat" les 200.000 noves ocupacions. 100.000 treballadors hauran eixit d'un ERTO i el nombre total de treballadors amb aquesta protecció estarà per davall dels 550.000.

"Estem veient una recuperació molt horitzontal en tota mena de sectors", fins i tot en els quals fins ara han estat parats com la restauració i el turisme, que s'hi estan incorporant", ha dit el ministre. No obstant això, no ha volgut pronunciar-se encara sobre una possible pròrroga dels ERTO: "Setembre està molt lluny encara".

També la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha avançat en una entrevista en la COPE que les dades "mostren que maig ha sigut un mes molt positiu" per al mercat laboral, tant d'afiliats per compte d'altri com autònoms i afectats per ERTO, la qual cosa facilitarà la recuperació de la renda de les famílies.

Preguntada sobre el seu suposat desacord amb la derogació de la reforma laboral que defén la ministra de Treball, Yolanda Díaz, Calviño s'ha limitat a assenyalar que "estar mirant constantment al passat i desfent tot allò que s'ha fet en el passat no és constructiu".

Reforma de pensions

Sobre la reforma de pensions i el primer paquet de mesures que ultima el govern amb els agents socials, Escrivá ha confiat que "l'acord no tardarà molt" perquè "els terminis van molt justos", atés que ha de tramitar-se com a llei i tenint en compte que el govern s'ha compromés amb Brussel·les a tindre-la en marxa enguany.

Aquest primer paquet, ha concretat el ministre, no inclourà la derogació del factor de sostenibilitat de la reforma de 2013, perquè no entra en vigor fins a 2023 i encara hi ha temps, ni tampoc els canvis en el règim de cotització per a treballadors autònoms (RETA), que es quedarà per a més avant.

També et pot interessar

stats