Acord per a desbloquejar la cinquena pròrroga dels ERTO

El govern central i la CEOE mantenien discrepàncies en les exempcions en les cotitzacions dels treballadors

Imatge d'arxiu d'una reunió de negociació dels ERTO
Imatge d'arxiu d'una reunió de negociació dels ERTO / À Punt NTC

El govern espanyol i els agents socials han arribat a un principi d’acord per tancar la pròrroga dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que acaben el 31 de maig. Serà la cinquena a Espanya des de l’inici de la crisi sanitària pel coronavirus. 

El Ministeri de Seguretat Social i la CEOE han aconseguit una bona entesa en les exempcions en les cotitzacions dels treballadors en ERTO, el punt més conflictiu de l’acord. El ministre José Luis Escrivá assegurava que l’esquema per a la pròrroga dels expedients havia d’incentivar més la reincorporació dels treballadors. Una proposta que no ha convençut el president de la patronal, Antonio Garamendi, que criticava que el Ministeri hauria de focalitzar-se sobre aquells que directament no poden incorporar-se a l'ocupació.

Els agents socials van rebutjar dimarts l'última proposta presentada per l’executiu espanyol, que, encara que millorava l'anterior, no era suficient per a aconseguir el vistiplau de totes les parts.

En aquest acord, les exoneracions s'aproximarien més al que demanaven tant la CEOE com la Cepyme. El comité executiu extraordinari de la CEOE, la patronal dels empresaris, celebrat després de l’acord, ha donat el vistiplau per unanimitat a l'última proposta tramesa pel govern espanyol. La patronal veu la proposta favorable, ja que s'adequa a les necessitats de les empreses, "especialment per a les que pitjor situació i perspectives per als pròxims mesos tenen".

La patronal ha assenyalat que ara s’obri un nou període en què s’haurà de veure quina és l'evolució de la pandèmia i de la crisi econòmica per a prolongar o adoptar, si cal, noves mesures de suport.

El Ministeri de Treball i els sindicats celebren la bona sintonia

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assenyalat en una publicació en Twitter que el pacte al qual han arribat suposa un "nou impuls" i és fruit de la "perseverança" en el diàleg social. Així mateix, ha ressaltat que garanteix protecció tant als treballadors com a les empreses que més en necessiten.

Per la seua banda, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha assenyalat que el pacte és "una magnífica notícia". Ha indicat que s'han mantingut "tots els drets adquirits pels treballadors i les treballadores", i ha destacat que s'han incorporat en els ERTO els treballadors fixos discontinus, els que no tenien un període de cotització suficient, i s'ha mantingut la prestació al 70% més enllà del seté mes.

També et pot interessar

stats