Un exèrcit d'inversors fan tremolar Wall Street des del sofà
Coordinats en el fòrum digital Reddit disparen la valoració de GameStop i provoquen en els grans fons pèrdues de 5.000 milions de dòlars.
Wall Street viu un terratrémol amb epicentre en empreses com GameStop, AMC o BlackBerry, per la caiguda borsària de les quals apostaven els experts, però que s'han convertit en l'obsessió d'un exèrcit d'inversors coordinats en el fòrum digital Reddit, des d'on animen a disparar la seua valoració fent tremolar els grans fons d'inversió, que van pel camí de perdre més 5.000 milions de dòlars. Al final han guanyat la batalla i Melvin Capital Management, el fons dirigit per Gabriel Plotkin, s'ha vist forçat a tancar les seues posicions baixistes contra la cadena de botigues de videojocs i electrònica GameStop després que en menys d'una setmana el valor haja experimentat una pujada de quasi el 800%.
"Estem molt fotuts", diu el compte oficial de Twitter del fons d'inversió Melvin Capital, un dels fons més exposats a les opcions a curt d'empreses com GameStop. Si bé els experts apostaven per una caiguda borsària, no s'imaginaven que xicotets inversors coordinats a través de WallSreetBets, un subfòrum de Reddit, s'animaren els uns als altres a comprar accions frenèticament sota el lema Només es viu una vegada i així tombar les operacions especulatives dels hedge funds (fons de cobertura), que han acabat claudicant.
Les opcions en curt són un tipus d'operació especulativa que busca obtindre un benefici amb la pèrdua de valors dels títols. WallSreetBets i els seus pràcticament tres milions d'usuaris es van adonar de la quantitat de curts que tenia Melvin Capital en empreses com GameStop o la cadena de cines AMC i a força de comprar les seues accions i elevar el seu valor de manera estratosfèrica han tombat les operacions. I és que, per exemple, GameStop va fregar aquest dimecres els 380 dòlars per acció quan fa una setmana en valia 37, o AMC que va aconseguir els 20 dòlars quan fa cinc sessions se situava en 3 dòlars.
La democratització dels mercats: "Milers de David contra Goliat"
Els inversors minoristes s'han revelat contra els grans fons que aprofiten la seua grandària i la seua capacitat legal per a posicionar-se en curt i els han posats contra contra les cordes. Segons destaca l'analista Darío García, és la "pura essència de la democratització dels mercats". Els hedge funds tenen llibertat per a fer el que fan i els minoristes tenen total llibertat per a respondre, i "és una guerra de potència econòmica". En aquest cas els minoristes han vençut l'institucional o "la batalla de molts David contra Goliat", apunta Darío García.
Una estratègia de 'troleig' ben pensada
Mentre que els experts en mercats han eixit durant la setmana a criticar els inexperts inversors que han provocat tots aquests tremolors en Wall Street, els redditors sabien perfectament que estaven provocant un short squeeze, un moviment en borsa que busca forçar a qui manté posicions baixistes el tancament de les seues posicions.
D'aquesta manera, es produeix un efecte multiplicador a la seua estratègia de “troleig”. Una inesperada pujada del preu d'una acció com la que van provocar, obliguen els inversors en el mercat d'opcions a curt a minorar les pèrdues adquirint els títols d'aquestes opcions fetes malbé, amb els quals les compres impulsen encara més el valor dels títols sense que existisquen fonaments de mercat per a ells.
Melvin Capital retira la seua aposta contra GameStop
Com a conseqüència d'aquesta estratègia Melvin Capital ha tancat les seues posicions en curt en GameStop, encara que el mateix fundador del fons ha aclarit que l'entitat no estava a punt de fer fallida a causa de les pèrdues registrades.
L'impacte d'aquesta revolta d'inversors anònims contra els fons baixistes té ressò en altres valors assetjats per les posicions curtes davant de la possibilitat que el fenomen WallStreetBets s'estenga a altres accions més allà de GameStop, la qual cosa podria haver portat alguns fons a tancar les seues apostes com a precaució. En aquest sentit, algunes de les companyies europees amb major pes de les apostes baixistes, com Cineworld, Pearson, Evotec o Petrofac, han registrat importants pujades de més del 10%.