La UE i el G7 acorden posar un límit de 60 dòlars al barril de cru rus

Von der Leyen afirma que aquest límit “reforçarà l’efecte de les sancions”

La mesura prohibirà a les navilieres europees transportar el cru rus a tercers països si es ven per damunt dels 60 euros
La mesura prohibirà a les navilieres europees transportar el cru rus a tercers països si es ven per damunt dels 60 euros

El club de nacions industrialitzades del G7 i Austràlia s'han sumat aquest divendres a posar un límit de 60 dòlars al barril de petroli rus transportat per via marítima, en línia amb la decisió acordada pels països de la Unió Europea (UE), com a part de les represalies contra Moscou per la guerra contra Ucraïna.

Amb aquest pas, potències com els Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, Itàlia, França, Alemanya i Austràlia donen suport als països de la UE amb la finalitat d’evitar que Rússia "es beneficie de la seua guerra d'agressió contra Ucraïna".

Per a implementar la decisió, que entrarà en vigor aquest dilluns, 5 de desembre, els membres del club dels set prohibiran a les seues navilieres prestar serveis que permeten a escala mundial el transport de cru rus i els seus derivats llevat que es compren al preu especificat o per davall.

Amb tot, els països del G7 s'han reservat la possibilitat de revisar el preu i ajustar-lo "segons escaiga", tenint en compte factors com l'efectivitat i el potencial impacte per al club i els seus aliats.

Von der Leyen: “aquest límit reforçarà l’efecte de les sancions”

Els països de la UE també van aconseguir aquest divendres un acord per a fixar el límit en 60 euros per barril, en un moment en què la moneda comunitària es troba quasi a la par amb el dòlar.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que aquest límit "reforçarà l'efecte de les sancions" contra el Kremlin i "reduirà encara més els ingressos de Rússia".

Von der Leyen ha destacat que "estabilitzarà els mercats energètics globals" perquè "permetrà que part del petroli rus es comercie i es transporte per mar per operadors de la UE sempre que es venga a un preu inferior a aquest límit".

Aquesta decisió no afectarà directament el bloc comunitari, que a partir de dilluns que ve aplicarà un embargament total al petroli rus, llevat del que compra Hongria per oleoducte. Sí que prohibirà, però, a les navilieres europees transportar el cru rus a tercers països si es ven per damunt del preu fixat. 

També et pot interessar

stats