Triar un supermercat més barat suposa un estalvi de fins a 1.528 euros a València a l'any

Segons l'OCU, dels hipermercats, Alcampo és l'opció més barata per a fer la compra en 27 ciutats de l'estudi. El segueixen Mercadona, en 10, i Supecor en 7

Entre les cadenes més barates destaquen algunes valencianes, com Family Cash, Consum i Mercadona / À Punt NTC

L'estalvi que suposa triar el supermercat més barat a la Comunitat Valenciana varia prou segons la ciutat i pot oscil·lar entre els 799 euros a Elx, 966 a Alacant, 1.133 a Castelló o 1.528 a València, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris.

D'acord amb l'OCU, els productes que componen la cistella de la compra del supermercat per a una llar (alimentació, productes d'higiene i drogueria) han incrementat el preu un 15,2% de mitjana de maig de 2021 al mateix mes de 2022. És la pujada més gran de preus des de fa almenys 34 anys, quan es van posar en marxa els estudis d'aquesta organització.

Aquestes són les principals conclusions de l'estudi anual que ha presentat aquest dimarts la portaveu de l'OCU, Ileana Izverniceanu, i que ha constatat una pujada del 95% dels productes dels més de 200 que componen la cistella.

Per a l'estudi s'han visitat 1.180 establiments en 65 ciutats, s'han recollit també dades dels supermercats en línia i han analitzat 173.392 preus de 239 productes de diferents categories.

És una pujada generalitzada que per primera vegada es dona en totes les cadenes, que supera àmpliament l'IPC del període. Destaca l'augment del preu de l'oli de gira-sol un 118%; les magdalenes i la margarina un 75%, i els plàtans (64%), la pasta (56%), l'oli d'oliva (53%), la farina amb alces de més del 50% i els ous, un 47%.

Només hi ha dotze productes d'higiene i de la categoria de fruites que registren xicotetes baixades, com per exemple el xampú –que descendeix una mitjana d'un 5%–, l'alvocat en un 10% i el kiwi en un 6%.

Malgrat totes aquestes dades, segons l'OCU, es pot estalviar si es tria bé on es compra. L'estalvi mitjà a Espanya pot arribar a ser de 994 euros, un 7,3% inferior al de l'estudi anterior.

No obstant això, aquests vora mil euros suposen un 18% del pressupost per a omplir la cistella de la compra perquè la despesa mitjana anual per llar és de 5.568 euros.

Els establiments més barats

Segons l'OCU, dels hipermercats, Alcampo és l'opció més barata per a fer la compra en 27 ciutats de l'estudi. El segueixen Mercadona, en 10, i Supecor en set.

Per cadenes, les més barates són Tifer, Supermercados Dani i Family Cash, i les més cares Sánchez Romero, Ulabosx, Nova Venda i Amazon.

Consells per a estalviar

Amb els preus pels núvols, s'imposa una estratègia per a continuar omplint el rebost de casa sense deixar-nos el fetge. El millor consell: planificar estrictament què mengem i sobretot, complir la planificació. Els consells per a estalviar quan fem la compra:

  1. El primer consell: planificar què menjarem. Dinars i sopars, desdejunis...
  2. Fer una llista del que comprarem, i seguir-la sense botar-se-la. 
  3. Tercer consell: comparar preus, i així triar la botiga o el supermercat amb millor preu.  
  4. Això i saber què comprem i quant.
  5. Els aliments no peribles són més barats en paquets grans. 
  6. En fruita i verdura ix a compte comprar-ne de temporada. 
  7. En carn i peix, el congelat resulta millor de preu.
  8. Passar-se a la marca blanca.
  9. I l'últim consell: aprofitar les ofertes, sempre atenent al preu per quilo.
Consells per a estalviar omplint el rebost
Consells per a estalviar omplint el rebost / Paula García

També et pot interessar

stats