Els grans supermercats creuen que limitar preus distorsiona el mercat i demanen abaixar l'IVA

Yolanda Díaz i Alberto Garzón s'asseuen amb les grans distribuïdores i les principals associacions de consumidors per a debatre si es congelen els preus d'aliments bàsics

La distribució critica la intenció de limitar els preus dels aliments bàsics

Divisió entre empresaris i grans distribuïdors al voltant de la proposta del govern espanyol de limitar el preu d'una cistella d'aliments. Proposta que, aquest dilluns, han posat sobre la taula els ministres de Treball i Consum, Yolanda Díaz i Alberto Garzón, a les grans distribuïdores i les principals associacions de consumidors per a debatre si es congelen els preus d'aliments bàsics. Els primers rebutgen limitar el preu dels aliments bàsics, qüestionen la legalitat de la iniciativa i aposten per mesures com abaixar l'IVA o abaratir el cost de l'energia. Els segons estan d'acord a limitar els preus dels aliments en compliment de la llei de comerç.

Les patronals de la distribució convocades aquest dilluns per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, han considerat que la proposta de posar límits al preu dels aliments bàsics pot distorsionar el mercat, per la qual cosa han demanat abaixar impostos i "no demonitzar al sector". El director general de la patronal de supermercats ASEDAS, Ignacio García Magarzo, ha assegurat que l'anàlisi feta per la vicepresidenta segona del govern espanyol sobre un problema de marges de benefici "no té la base científica suficient". Magarzo considera que tampoc és "bona" la idea d'elaborar una cistella bàsica comuna, perquè "no és coherent amb l'estructura de la distribució comercial espanyola". I aposta per abaixar impostos com l'IVA o abaratir el cost de l'energia.

En un sentit semblant, el president de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES), Aurelio del Pino, ha apuntat que "el marc legal no contempla la possibilitat d'arribar a acords entre les empreses sobre cap mena de qüestió que limite o altere la competència".

I el vicepresident de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), Javier Millán-Astray, ha lamentat que s'estiguen "creant ombres de dubte sobre el comportament de la distribució, que està sent responsable" perquè no trasllada als consumidors tots els costos de les diferents parts de la cadena; entre ells, els preus més alts de l'energia, els cereals, els fertilitzants o els envasos.

La intenció, d'altra banda, no agrada al xicotet comerç, que ha rebutjat la proposta de la vicepresidenta segona i ministra de Treball perquè consideren que "afavoreix" la gran distribució en detriment del comerç de proximitat. Les crítiques han arribat des de diversos punts. El president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms, Lorenzo Amor, ha apuntat en un vídeo que "pactar o limitar preus és il·legal", com ho és també "una simple reunió amb l'únic objectiu de limitar o pactar preus". I la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) ha remarcat en un comunicat que, si aquesta iniciativa es concreta finalment, "atemptaria directament contra el comerç de proximitat en produir un efecte crida sobre les persones consumidores per a comprar a les grans cadenes en detriment del comerç de proximitat, que no pot competir en marges ni assumir els costos". El xicotet comerç no ha participat en la reunió d'aquest dilluns.

Per contra, durant la reunió, l'organització de consumidors FACUA ha demanat al govern que aplique la llei de comerç i fixe preus màxims als aliments bàsics o límits als marges de comercialització de la distribució, segons han comentat en acabar la trobada.

"Als que menys en tenen, no els en podem demanar més. A les grans distribuïdores, igual que a les grans energètiques o a la gran banca, li podem demanar esforços", ha dit la ministra Yolanda Díaz a la roda de premsa posterior a la reunió. La ministra ha afegit que aquesta iniciativa respecta la normativa espanyola. I Garzón ha remarcat que l'obligació d'un govern progressista és "protegir el poder adquisitiu de les famílies treballadores".

Mollà demana preus mínims per al camp

La consellera d'Agricultura, Mireia Molà, ha defés que cal preocupar-se també dels preus mínims, no sols dels màxims. "Quan es faça aquesta negociació, si s'aconsegueix limitar aquests preus màxims, s'ha de garantir que hi ha un mínim just per als agricultors", ha dit la consellera.

La primera cadena a vendre 30 productes per 30 euros ha tret ja la cistella. Hi ha inclòs galetes, café, cereals, bolets en llanda, però no oli d'oliva, fruites ni tampoc carn i peix.

Ni Planas ni Maroto

A la reunió tampoc han acudit ni el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ni la titular de Comerç i Indústria, Reyes Maroto.

També et pot interessar

stats