Treballar més de 55 hores augmenta un 35% el risc de morir d'una malaltia cardiovascular

Un informe de Nacions Unides indica que les jornades llargues maten 745.000 persones a l'any i les considera el principal factor de risc laboral

Un treballador del sector financer de camí a la faena a la City de Londres
Un treballador del sector financer de camí a la faena a la City de Londres / À Punt NTC
17 de maig 2021 - 08:46

Les jornades laborals llargues acurten l'esperança de vida. Una investigació patrocinada per Nacions Unides estipula que treballar més de 55 hores setmanals durant un temps prolongat pot augmentar fins a un 35% el risc de morir d'una malaltia cardíaca i un 17% d'infart, en comparació amb els horaris estàndard de fins a 40 hores. L'informe estima que cada any perden la vida 745.000 persones al planeta per aquest motiu.

L'estudi, coordinat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització Internacional del Treball (OIT), conclou que les morts per afeccions cardiovasculars derivades de l'excés de jornada van pujar un 29% entre el 2000 i el 2016. I estima que els horaris prolongats ja són el principal factor de risc laboral i la causa d'un terç dels problemes de salut lligats a l'ocupació.

La investigació, la primera que es du a terme globalment sobre els efectes dels llargs horaris en la salut dels treballadors, detalla que el 2016 aquests van causar fins a 398.000 morts per malalties cardíaques (un 42% més que a principis de segle) i 347.000 per infart (un augment del 19%).

Els efectes negatius dels llargs horaris en la salut solen aparéixer deu anys després de començar a tindre aquest tipus de jornades prolongades, per la qual cosa les principals víctimes són persones d'entre 60 i 80 anys que hagen hagut de treballar en aquestes condicions almenys a partir dels 45.

El 72% dels morts del per l'excés són homes i l'Àsia Oriental i Meridional les regions amb més morts per problemes cardiovasculars lligades a l'excés de treball.

Una llei d'horaris màxims com a solució

Per a combatre aquest problema de salut pública, les agències de Nacions Unides demanen als governs que establisquen per llei horaris màxims en els seus mercats laborals, i negociacions col·lectives entre empreses i empleats per a fixar-los.

L'OMS i l'OIT calculen que quasi un de cada 10 treballadors en el món (uns 480 milions) han de treballar més de 55 hores setmanals.

També et pot interessar

stats