Treball convoca patronal i sindicats per a tractar una nova pujada del SMI

L'SMI actual és de 1.000 euros, però la proposta de Yolanda Díaz és d’aconseguir un sou mínim de 1.080 euros bruts al mes

Yolanda Díaz en una imatge d'arxiu
Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu / Efe

El Ministeri de Treball ha convocat dimarts els sindicats majoritaris i la patronal CEOE per a tractar la pujada del salari mínim interprofessional. La xifra actual és de 1.000 euros, però la proposta de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, és d’aconseguir un sou de 1.080 euros bruts al mes.

La vicepresidenta segona es mostrava a favor d’arribar al "tram alt" de la forquilla aquesta setmana. La proposta de la comissió d’experts ronda els 1.046 euros i els 1.082 euros, mentre que la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, defenia pactar una pujada amb la patronal i els sindicats.

Calviño va incidir que no sols cal pensar en l'SMI, sinó que apugen tots els salaris. La vicepresidenta primera va tornar a reclamar un pacte de rendes en l'àmbit dels convenis col·lectius, una negociació que de moment continua bloquejada.

Un acord social per a apujar el salari mínim sembla difícil, atés que els empresaris no estan disposats a superar el 4% (1.040 euros) i els sindicats diuen que no donaran suport a un increment per davall del 10% (1.100 euros).

Des de la CEOE demanen que es modifique la llei de contractació pública perquè els contractes ja signats es puguen actualitzar amb la pujada de l'SMI. 

En última instància, la decisió sobre l'SMI és del govern, que només està obligat a consultar els agents socials i que ja ha assenyalat que la pujada s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

UGT demana que arribe als 1.100 euros

Entre els pronunciaments, UGT ha defés aquest dilluns, després de fer-se públic l'IPC de gener, que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) hauria de pujar fins als 1.100 euros el 2023.

La CEOE diu que no acudirà a la cita

Per la seua banda, a primera hora de la nit d'aquest dilluns, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) va anunciar que no assistirà a la reunió convocada pel Ministeri de Treball. L'organització empresarial al·lega que "no es donen les condicions" perquè puga assistir-hi.

També et pot interessar

stats