Yolanda Díaz i els agents socials ultimen l'acord que fa compatible la prestació contributiva amb tindre treball

La prestació s'obri a treballadors marroquins amb autorització de treball, víctimes de violència de gènere i emigrants retornats

Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu)
Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu) / Europa Press

El Ministeri de Treball preveu tancar de manera "imminent" un acord amb els agents socials per a la reforma del subsidi de desocupació. Només faltaria concretar alguns detalls, compromesos verbalment en la reunió d'este dilluns, a l'espera que sindicats i patronal el sotmeten a aprovació interna. El text que s'està ultimant millora la quantia a percebre, amplia els col·lectius beneficiaris i contempla que la prestació contributiva siga compatible amb tindre treball (i no només per al subsidi assistencial).

Entre altres, Treball manté la cotització per a la jubilació dels beneficiaris majors de 52 anys en el 125% de la base mínima vigent, l'equivalent al salari mínim a cada moment. Una qüestió que va suposar el rebuig de Podem, perquè el text primigeni retallava eixe percentatge al 100%. Actualment, la quantia del subsidi equival al 80% de l'indicador de rendes múltiples (Iprem), uns 480 euros al mes; després de la reforma, augmentarà al 95% de l'Iprem (570 euros) els primers sis mesos, baixarà al 90% en els sis mesos següents i serà del 80%, com en l'actualitat, la resta del temps; així, fins a completar un màxim de 30 mesos.

A més, el subsidi s'amplia als menors de 45 anys sense responsabilitats familiars, als treballadors eventuals agraris, a les persones treballadores transfrontereres de Ceuta i Melilla, i als qui acrediten períodes cotitzats inferiors a sis mesos i no tinguen responsabilitats familiars.

Segons ha declarat el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, encara queda per decidir "el vehicle legislatiu concret, però òbviament el que sí que puc garantir és que es respectaran els acords en diàleg social", ha declarat. Després del rebuig del primer intent de reforma, que va ser tombat al gener pel Congrés amb els vots de PP, Vox i Podem, el govern no descarta tornar a aprovar el text de nou com a decret llei, amb la confiança que passarà el tràmit en la cambra baixa.

Treballadors marroquins, víctimes de violència de gènere i emigrants retornats

Després del diàleg social, el subsidi s'ha obert així mateix a treballadors marroquins amb autorització de treball en territori espanyol, sempre que complisquen els requisits, encara que ja no estiguen residint a Espanya. També a dones víctimes de violència de gènere o sexual i als emigrants retornats, que tindran un subsidi propi, amb les mateixes característiques i quantia que el de desocupació.

El Ministeri s'ha compromés a enviar un nou text amb les incorporacions reclamades pels agents socials, que en cas dels sindicats tenen a veure amb garanties de control i avaluació del mecanisme de compatibilitat amb l'ocupació, perquè siga veritablement un instrument per a la inserció.

Els sindicats veuen possible l'acord

El secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Carlos Bravo, i la secretària de Política Institucional i Polítiques Territorials d'UGT, Cristina Estévez, han valorat el gruix de la proposta, perquè farà que la protecció assistencial per desocupació arribe a "més persones, amb millors prestacions i millor inserció laboral".

Tots dos han considerat que esta proposta millora la reforma que va decaure en el Congrés, que ja no va ser negociada amb els agents socials, i recull gran part dels seus plantejaments. Entre estos, compatibilitzar el cobrament de la prestació contributiva per desocupació amb un treball a partir del mes 13. Sobre este assumpte, Bravo ha reclamat al govern que la mesura s'acompanye amb elements de control i seguiment. "Si això es concreta, nosaltres estem d'acord a explorar eixa via", ha dit.

No obstant això, Estévez ha recordat que esta reforma deixa fora algunes qüestions, com una millora de l'Iprem o la vinculació del subsidi a un altre índex. Bravo ha afegit la necessitat d'abordar millores perquè tots els col·lectius que cobren algun tipus de subsidi puguen acabar integrant-se en l'ingrés mínim vital (IMV) i eliminar els buits de cobertura del sistema de protecció, perquè ningú es quede desemparat.

La patronal prefereix esperar

Fonts de la CEOE han explicat que, abans de manifestar-se sobre la reforma, prefereixen esperar a llegir els retocs del text, que Treball s'ha compromés a enviar-los. No obstant això, el secretari d'Estat ha considerat que no veu "cap motiu de pes" perquè les patronals CEOE i Cepyme no se sumen a l'acord, encara que ha reconegut que hi ha hagut peticions per part dels empresaris que per al Ministeri suposen "línies roges" que no es traspassaran. Entre estes, que es considere com a oferta de treball adequada una ocupació que no siga indefinit ni pròxim al lloc de residència.

També et pot interessar

stats