Díaz anuncia un subsidi per a víctimes de violència masclista i que es podrà cobrar l'atur i treballar

La taula de diàleg social aborda una reforma de la prestació per desocupació perquè la contributiva siga compatible amb tindre faena

Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu)
Yolanda Díaz, en una roda de premsa del Consell de Ministres (arxiu) / Europa Press

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat este dilluns que la taula de diàleg social que ha d'abordar a partir de hui la reforma del sistema assistencial per desocupació contempla noves mesures com la creació d'un subsidi específic per a violència masclista o la possibilitat de compatibilitzar la prestació contributiva de l'atur amb un treball. Són iniciatives, segons ha explicat Díaz en una entrevista en TVE, que es podran tirar avant quan hi haja un acord entre el govern espanyol i els agents socials representants en l'organisme, patronal i sindicats.

La reforma esmentada del subsidi de desocupació estava arreplegada en el reial decret que va tombar el Congrés al principi d'any per la negativa de Podem, que va sumar els seus vots en contra als del PP i Vox amb l'argument que la nova norma retallava les cotitzacions als majors de 52 anys. Treball ha représ la negociació quatre mesos després amb la intenció d'arribar a un consens per a desencallar esta mesura compromesa amb Brussel·les.

La legislació actual permet compatibilitzar la prestació contributiva o el subsidi per desocupació amb el treball a temps parcial i amb l'autònom. Només qui és major de 52 anys i cobra un subsidi pot simultaniejar esta ajuda amb un contracte a temps complet indefinit o temporal, sempre que dure més de tres mesos.

Díaz ha afirmat que els sindicats estan aportant mesures "molt positives" en la negociació. Per exemple, l'eliminació dels subsidis parcials, que ara es cobraran íntegres, en els casos de treballadors a temps parcial que es queden en atur. D'esta manera, ha afegit, es corregirà un aspecte legal que tenia impacte de gènere perquè perjudicava fonamentalment les dones, i del qual havia advertit a Espanya el Tribunal de Justícia Europeu.

Preguntada per si espera un acord hui mateix amb els agents socials, la vicepresidenta i ministra ha respost que primer cal veure com va la reunió d'este dilluns, que presidirà el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, a partir de les 16:00 hores.

La reforma del subsidi és una de les fites vinculades al quart desembossament dels fons Next Generation UE, que l'executiu estatal ha de completar abans del 20 de maig. És en este moment quan s'acaba la pròrroga de dos mesos que Espanya va acordar amb Brussel·les per a l'avaluació del desembossament, que suposa una quantia de 10.021 milions d'euros. No obstant això, el govern de coalició que integren PSOE i Sumar no descarta ara com ara demanar una altra pròrroga.

També et pot interessar

stats