Els transportistes: “Si es treballa sense benefici empresarial, hi haurà escassetat de camioners”

La patronal i els representants del ministeri es reuneixen de nou aquest divendres per a intentar desbloquejar la parada prevista per a tres dies de setmana que ve

Els camioners fan una valoració positiva de la reducció del peatge de l\'AP-7
Aquest divendres es reprenen les negociacions per a intentar desconvocar la vaga del transport per carretera de la setmana que ve / À Punt NTC

“Necessitem que es dignifique el treball dels transportistes. Si un treballa sense benefici empresarial, la gent no voldrà dedicar-s'hi i això provocarà una escassetat de conductors”. És l’advertència que llançava José Luis Ayuso, president de la Federació de Cooperatives del Transport en Les notícies del matí, minuts abans d’una nova reunió de la patronal amb els representants del Ministeri de Transports per a intentar desconvocar la vaga de transportistes de mercaderies per al 20, 21 i 22 de desembre.

Tot i assegurar que la situació del sector a Espanya és diferent a la del Regne Unit, on arran del Brexit hi ha una important escassetat de camioners i s’ha vist afectat fins i tot el subministrament de combustibles, José Luis Ayuso advertia que el sector del transport compta amb professionals amb “una edat mitjana que no frega la joventut”. A aquesta circumstància, cal afegir que l’increment del preu del combustible i el fet de no cobrar les tasques de càrrega i descàrrega de les mercaderies fa que es reduïsquen els guanys dels professionals del transport.

Per tant, i segons els arguments del representant de les cooperatives del sector, el transport deixa de ser un atractiu per als emprenedors. “La inversió és molta i si treballes a baix cost, ni els emprenedors voldran dedicar-s'hi, no hi haurà gent que vulga treballar de transportista”, advertia durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

Que les tasques de càrrega i descàrrega no les hagen de fer els transportistes si no les cobren o que l’increment del combustible puga repercutir en qui envia o rep la mercaderia són algunes de les reivindicacions que obstaculitzen les negociacions amb el ministeri, segons ha exposat Carlos García, secretari de la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport, que també ha intervingut en Les notícies del matí.

Pel que fa a la incidència en el subministrament que pot tindre la parada de la pròxima setmana, si finalment es manté, el president de la Federació de Cooperatives del Transport assegura que “tindrà un impacte relatiu i només en mercaderies molt concretes, com poden ser les peribles”. La previsió del mercat minorista, que segons José Luis Ayuso ja té les comandes servides, i dels subministraments industrials farà que la parada dels transportistes no tinga una incidència destacada sobre el consumidor final. 

També et pot interessar

stats