Els transportistes acosten postures amb el govern però mantenen la vaga de la setmana que ve

Camions en una carretera
Camions en una carretera / Alberto Ortega (Europa Press)

Els transportistes convocats aquest dimecres per cinc associacions empresarials per a dur a terme una marxa lenta de camions pels carrers de Madrid i d'altres ciutats espanyoles reconeixen haver vist avanços en les negociacions amb el govern espanyol per a evitar el tancament patronal de la setmana que ve, convocatòria que encara es manté fins que l'executiu plasme per escrit els seus compromisos.

Segons el president de l'Associació de Transportistes Autònoms (LLIGA), Antonio Villaverde, l'esperança està posada ara a poder desconvocar la parada que tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 de desembre. Villaverde assegura que hi ha hagut avanços després de l'última reunió amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de dimarts a la vesprada, i que la situació es presenta ara "més optimista", si bé creu que "encara queda" camí per recórrer per a desconvocar el tancament en el sector.

Les dues principals reivindicacions són que s'aprove un mecanisme que permeta repercutir als clients els increments de preus als quals els camioners estan fent front ara i que la càrrega i descàrrega no l'hagen de fer els camioners, és a dir, que es prohibisca per llei que els transportistes assumisquen l'increment del cost del dièsel i que es prohibisca que facen la càrrega i descàrrega.

En la seua primera proposta, el govern espanyol limitava al màxim aquestes dues situacions, però seguia sense prohibir-les, una mesura que els transportistes rebutjaven perquè el problema principal és que el sector, en estar compost de xicotetes empreses i autònoms amb escàs poder de negociació, cedeixen davant dels clients, que són més grans i poden imposar les seues condicions, per a guanyar un avantatge competitiu. A final, almenys de manera verbal, el govern espanyol s'hauria compromés a prohibir aquestes dues situacions i ara el sector urgeix que es plasme per escrit.

Si no es dona resposta a les reivindicacions del sector, Villaverde adverteix que podria passar el que ja ha ocorregut al Regne Unit, on la crisi de sector, unida a altres conjuntures, ha provocat el desproveïment puntual de la població. "Ara treballem a pèrdues i podria donar-se una fallida del sector, la qual cosa afectaria tot el país; parar tres dies no suposa res comparat amb el que podria passar", ha advertit.

També et pot interessar

stats