Així es tradueix el nou règim d’autònoms a la Comunitat Valenciana

Amb el nou model, es cotitzarà segons els ingressos reals i la cotització es podrà revisar cada dos mesos per a adaptar-la a cada temporada

Així es tradueix el nou règim d’autònoms a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Dimarts s’aprovarà en el Consell de Ministres un acord in extremis per a canviar el model del Règim Especial de Treballadors Autònoms que, després de passar per les Corts, entraria en vigor el gener del 2023.

Amb el nou model, les persones que treballen en aquest règim cotitzaran segons els ingressos reals. S'han establit quinze trams d'ingressos. Els que menys guanyen pagaran 200 euros. Les quotes pujaran segons els rendiments nets, fins als 590 euros al mes, que pagaran els que més guanyen. El sistema començarà a aplicar-se l'any que ve, progressivament fins al 2025.  

Però com es tradueix això a la pràctica? Si traslladem els càlculs a la Comunitat Valenciana, veiem que dels 362.000 autònoms que hi ha, vora el 40% es troben en el tram més baix i, per tant, es veuran beneficiats amb la reducció progressiva de la quota, mentre que un 7%, uns 25.000 professionals, hauran de pagar una quota més alta.

Lidón, que té una fruiteria a Onda (Plana Baixa) des de fa un any, passaria de pagar els 300 euros que paga ara a pagar-ne 294, 6 euros menys. “Tota ajuda és bona”, reconeix, però considera que la quota d’autònom s’ha d’adaptar a cada comerç. A ella no se li aplicaria la rebaixa gradual de la quota d’autònoma fins al 2055, perquè és només per al primer bloc del tram de cotitzacions: les persones que menys ingressos tenen. El seu cas correspon al del segon bloc i, per tant, la seua quota romandrà igual. Pel que fa als autònoms i les autònomes del tercer bloc, les que més ingressos generen, aniran incrementant la seua quota d'autònom progressivament fins al 2025.

Nous sistema de cotització per als autònoms
Nous sistema de cotització per als autònoms / À Punt NTC

Com que el calendari acordat abraça tres anys, està previst que les bases de cotització tornen a revisar-se el 2025. Aleshores el Ministeri es reunirà de nou amb els agents socials i les associacions d'autònoms per a avaluar l'evolució del sistema i pactar els següents trams per als tres pròxims anys, fins al 2028. Així, fins a arribar al 2032, segons consta en les disposicions addicionals del text consensuat. 

Per a la Comunitat Valenciana, el nou model suposarà que un 75% de les persones que treballen de forma autònoma pagaran el mateix o un poc menys que fins ara segons els càlculs d’Alberto Ara, president de l’Associació de Treballadors Autònoms de la Comunitat Valenciana (ATA CV). Així, uns 120.000 autònoms deixaran de pagar 293 euros de quota i, en tres anys, passaran a pagar-ne 200, explica Javier Pastor, secretari general de la Unió de Petits Agricultors del País Valencià (UPA PV). Això suposa un estalvi de 1.000 euros a l’any. 

Un altre aspecte positiu del nou model és que la cotització es pot revisar cada dos mesos per a adaptar-la en funció dels rendiments nets de cada temporada. A Lidón això l’afavoreix perquè per a ella l’estiu és temporada baixa, ja que “la gent se’n va a la platja”, una situació pareguda és la de Susana.

També et pot interessar

stats