Els supermecats valencians: "Limitar els preus és legalment qüestionable i no beneficia la resta de la cadena alimentària"

El director d'Asucova recorda que el sector reclama des de fa temps mesures i remarca que l'increment de costos ha sigut superior al dels preus als establiments

Un carret de supermercat
Un carret de supermercat / Julian Stratenschulte (Europa Press)

La patronal dels supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova) ha explicat aquest dijous el seu desacord amb la proposta de Yolanda Díaz de limitar els preus d'alguns productes bàsics de la compra per a combatre la inflació. "La via per a trobar solucions no és la de posar límits als preus, perquè legalment és qüestionable i no beneficiaria la resta de la cadena alimentària", ha deixat clar Pedro Reig, director d'Asucova a À Punt NTC. Els supermercats, en tot cas, estan a l'espera de mantindre una reunió dilluns amb Díaz per a conéixer una proposta sobre la qual tenen més dubtes que certeses.

Reig ha remarcat que els preus en la distribució estan molt ajustats i que s'han mantingut estables durant vint anys. També ha destacat que la Comunitat Valenciana té una àmplia oferta de formats de venda al públic i, per tant, la competència és elevada i molt sensible a les variacions de preus. "La raó és que hi ha una altíssima competència i una gran importància del factor preu en la decisió de compra", ha assenyalt. El responsable de l'organització empresarial ha afegit que el sector l'últim que vol és apujar els preus i que l'increment de costos ha sigut superior al dels preus.

Pedro Reig, aquest dijous
Pedro Reig, aquest dijous / À Punt NTC

Reig també ha recordat que aquest tema plantejat per Díaz no és de la competència del seu ministeri. "Qui hauria de pronunciar-se és el ministeri competent en matèria alimentària, no el ministeri de Treball, que no té competències en aquest assumpte. L'increment de preus és un tema que reconeixem, que està ací i que hem d'afrontar amb una visió molt més àmplia", ha explicat al llarg de l'entrevista.

Millors preus energètics i baixada de l'IVA

Asucova ha recordat la responsabilitat demostrada per tota la cadena durant la pandèmia. A més, haurien ser considerats com a sector essencial a l'efecte de l'accés a l'energia. "Hauríem de tindre millors condicions d'accés als preus de l'energia", ha dit. Els supermercats també reclamen la baixada de l'IVA de certs aliments, del 21% al 10% i del 10% al 4%.

També et pot interessar