STM-Intersindical denuncia a la Inspecció de Treball "amenaces i xantatges" de Ford per a forçar la plantilla a acollir-se a l'ERO voluntari

Acusen la direcció de persecució sindical i d'obrir expedients arbitraris per a forçar l'adhesió a l'ERO, amb la complicitat del sindicat majoritari UGT

La Intersindical Valenciana denuncia pressions i amenaces a una part de la plantilla de Ford a Almussafes

El Sindicat de Treballadors del Metall STM-Intersindical, segon en Ford Almussafes, ha denunciat "pressions, amenaces i xantatge" dels comandaments de l'empresa contra "una gran part de la plantilla" perquè les treballadores i treballadors de la planta valenciana s'acullen obligatòriament a l'ERO voluntari per a 1.124 persones, que la multinacional va pactar amb el sindicat majoritari, la UGT, a la que acusen de ser còmplice de la situació. En roda de premsa, els membres de l'STM han denunciat que s'estan obrint expedients per falta greu per presumptes errades de qualitat a fi de forçar empleats a acollir-se a l'ERO, sota amenaça d'aplicar un despatxament procedent.

"O t'aculls a l'ERO voluntari i t'emportes la prima i la indemnització o demà tanquem l'expedient amb un despatxament i ja veuràs què fas... així estan actuant els comandaments de l'empresa. I entenem que són ordres de dalt per a llevar-se 1.100 persones amb el menor cost", ha advertit Paco Gonzàlez, portaveu d'STM. Segons les estimacions del sindicat, una prejubilació pot costar-li a l'empresa vora 300.000 euros, quan la baixa incentivada "pot anar de 70.000 a 10.000 i difícilment més enllà".

"Neguem rotundament l'acusació abocada pel sindicat minoritari STM. Reiterem que l'ERO va ser acordat amb el comité d'empresa des de la voluntarietat", ha respost la multinacional en un comunicat.

O t'aculls a l'ERO voluntari o demà tanquem l'expedient amb un despatxament

L'organització també acusa l'empresa de "repressió sindical", ja que segons asseguren estan aplicant el presumpte xantatge "per a forçar l'eixida de la gent més combativa". Des de desembre s'han obert quatre expedients per falta mot greu "amb amenaça de despatxament" contra delegats de l'STM i "s'ha actuat de la mateixa manera" contra dos treballadors que anaven a incorporar-se com a delegats. "Havíem sentit dir que havien passat coses així en els anteriors ERO, però no de manera tan exagerada i brutal com aquesta, que arriba a l'os", ha manifestat el portaveu sindical Daniel Portillo.

STM-Intersindical ha anunciat que portarà aquestes situacions a la Inspecció de Treball i, si cal, al Tribunal Social, a banda de les demandes individuals que hi poden sorgir. "Fa 26 anys que resistim, i per molt que insistisquen no ens rendirem. Ni i ens doblegaran ni ens domesticaran, perquè vam nàixer amb l'ADN de defensar a la classe obrera", ha assenyalat Paco Gonzàlez parafrasejant Marcelino Camacho, l'històric líder sindical fundador de CCOO.

Persecució sindical i afiliació obligada

L'organització emmarca les pressions en l'objectiu de fer callar les alternatives "combatives" al sindicat majoritari, la UGT, al qual acusa de connivència amb l'empresa i de ser "d'afiliació obligada" per a treballar a Almussafes. Atribuïxen a aquestes pressions el fet que els quatre sindicats originals han quedat reduïts a dos i que l'STM, amb només 90 afiliats, ha patit huit despatxament disciplinaris en dos anys i diverses sancions greus de treball i sou.

"Ford se sent molt incòmoda amb l'STM perquè és l'únic combatiu que queda, per sort en la plantilla. Té el 97,7% de l'afiliació i obté 60% vots. En canvi, nosaltres tenim l'1'1% d'afiliació i el 30% dels sufragis. Això denota clarament que la plantilla se sent obligada a mantindre l'afiliació a un sindicat, de la mateixa manera que ara les persones vinculades a aquest sindicat se senten obligades a acollir-se a un ERO voluntari que no ho és si volen evitar sancions que poden acabar en el seu despatxament", ha explicat la secretària general de la Intersindical, Beatriu Cardona.

"Sabem del poder de la multinacional, però la llei és igual per a tots i les administracions ha de demostrar-ho. Ford rep milions de les arques públiques, els partits han d'estar a l'altura i que permeten entrar la democràcia dins de la planta", ha afegit Paco González. També ha incidit en les subvencions Beatriu Cardona, que ha instat les administracions a "reclamar-les a Ford" perquè a parer seu, amb l'ERO la multinacional "no ha complit amb el compromís de fer i mantindre ocupació al País Valencià i per tant eixes ajudes milionàries no li corresponen".

També et pot interessar

stats