Els 1.124 acomiadaments de Ford es concretaran entre el 2 de maig i el 31 de desembre

UGT remarca que l'acord inclou que totes les eixides seran voluntàries

Planta de Ford a Almussafes
Planta de Ford a Almussafes / Arxiu
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 d'abril 2023 - 13:00 Actualitzat: 05 d'abril 2023 - 21:08

Els acomiadaments de l'ERO acordat dimarts entre la direcció de Ford España i el sindicat UGT, i que afectarà 1.124 persones, s'efectuaran entre el 2 de maig i el 31 de desembre d'enguany. Aquest ERO, a més, obri una etapa de tres anys en la qual serà necessària l'adopció de mesures de transició al vehicle elèctric per a mantindre l'estabilitat en la factoria valenciana.

Un ERO, ha recordat el president del Comitè d'empresa, Carlos Faubel, d'UGT, sindicat amb majoria absoluta a la planta d'Almussafes (Ribera Baixa), que inclou la reivindicació de la voluntarietat del 100% de les eixides ja que, amb els plans pactats en funció de l'edat, hi haurà suficients empleats que s'adheriran a l'ERO de manera voluntària. "Això naix en l'Acord per l'Electrificació —entre Ford Europa i UGT—, que garanteix la viabilitat de la fàbrica en uns moments molt delicats de reestructuració i que coincideixen amb el canvi de paradigma de l'automòbil", recorda Faubel.

L'acord ha tingut ressò també al món polític. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat l'acord de l'ERO com una mostra del diàleg social que impera a la planta, encara que sempre "dol" aplicar processos d'aquest tipus, però ha ressaltat les condicions acordades perquè siga menys traumàtic.

També el ministre d'Inclusió, José Luis Escrivà, ha parlat de l'ajust laboral. El ministre ha defensat que l'ocupació sénior en "cap cas és substitutiva" de la jove, sinó més aviat complementària. I ha agregat que "és possible" que en el cas de Ford "estiga justificat per raons de flexibilitat" l'eixida de la plantilla sénior, però assegura que "les dades agregades" demostren que la tendència actual és una altra.

No obstant això, ha lamentat que a Espanya "la taxa d'activitat sénior és inferior a la mitjana europea" i ha advertit que hi calen "ajustos" en les relacions laborals per a elevar-la, a fi que la transferència de coneixement entre edats puga materialitzar-se.

Ford España i UGT han acordat les condicions del despatxament de 1.124 llocs de treball de la planta d'Almussafes i les oficines de Madrid, que milloren les quantitats per a les baixes incentivades, particularment en les persones nascudes el 1969 i 1970.

Segons dades de l'INE, entre 2015 i 2019 es van jubilar anticipadament unes 130.000 persones de mitjana, que van caure a 66.000 el 2020, el primer any de la pandèmia.

També et pot interessar

stats