Soler: "El govern central ha sigut sensible a les necessitats dels valencians i valencianes"
El conseller ha destacat que en els dos últims exercicis s’ha duplicat la inversió i que, finalment, es podrà liquidar el deute de la Marina
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, s’ha mostrat satisfet aquest dimecres per l’increment de les inversions directes i recursos que els pressupostos generals de l’Estat destinaran per a 2022 a la Comunitat Valenciana. L’any que ve rebrem 1.600 milions d’euros, 343,1 milions més que en 2021, que suposen un increment del 27,3%.
Concretament Soler ha informat que els recursos disponibles a través de la inversió directa territorialitzada passaran dels 1.164,5 milions de 2021 als 1.208,61 milions, un 3,8%. Una quantitat a què s’han de sumar 300 milions addicionals, que, a través de dos convenis singulars i extraordinaris, rebrà la Comunitat Valenciana per a posar en marxa polítiques innovadores de mobilitat i per a desenvolupar infraestructures sostenibles. És l'única, juntament amb les Balears, les Canàries, Catalunya i Aragó, que signarà aquest tipus de convenis.
Segons l'opinió del conseller d’Hisenda, aquest augment en les partides dels PGE destinades a la Comunitat Valenciana demostra que el govern espanyol ha sigut sensible amb les necessitats dels valencians i valencianes en un moment en què urgeix no sols la recuperació econòmica, sinó també social i emocional. A més, s'inclouen, per segon any consecutiu, reivindicacions històriques, com l'increment fins als 38 milions d'euros per al transport metropolità de València.
Soler també ha destacat que els pressupostos arrepleguen els 52,8 milions d'euros del Fons de Compensació Interterritorial (FCI), per la qual cosa els recursos directament imputables a la Comunitat Valenciana ascendeixen a 1.599,4 milions.
En aquest sentit, ha recordat que en l'últim pressupost de Montoro es van destinar a la Comunitat Valenciana 792 milions d'euros entre inversions directes i l'FCI. Per això, en només dos exercicis s'ha incrementat la dotació en un 102%, més del doble.
La fi del deute de la Marina
A més, ha posat l’accent que el govern central també ha pressupostat els 12 milions d'euros amb els quals s'acabarà de liquidar el deute de la Marina de València, després que a través dels pressupostos generals de l'Estat per a 2021 l'executiu central assumí el deute de 400 milions del Consorci València 2007, complint així una altra de les reivindicacions històriques del Consell.
Per últim, el responsable d’Hisenda ha destacat que, més enllà de la reivindicació d’unes inversions justes a la Comunitat Valenciana, el més important és que el conjunt del pressupost dota dels recursos suficients l'estat del benestar per a atendre de manera correcta les polítiques socials, sanitàries i educatives i garantir el suport econòmic i els recursos necessaris per a la recuperació postpandèmia.