La sobreexplotació pesquera al Mediterrani s'ha reduït un 20% des del 2017
Els 20 països participants en una reunió a Malta constaten, en tot cas, la necessitat d'una "clara acceleració" de la presa de mesures per a assegurar la sostenibilitat de la pesca
La sobreexplotació pesquera s'ha reduït un 20% des del 2017 al Mediterrani, però els països tenen molt a fer per a aconseguir que la pesca siga sostenible en tots els caladors, segons han constatat a Malta en una reunió de l'organització de l'ONU per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO).
"Hem avançat però, per contra, ens queda molt per fer per a assegurar-nos que la pesca és sostenible —per a totes les espècies— i per a assegurar-nos que la pesca il·legal s'erradica de les nostres aigües", segons el secretari general de la Comissió General de Pesqueres del Mediterrani (CGPM) de la FAO, Miguel Bernal. El responsable de la CGPM ha analitzat els resultats de la reunió de Malta en la qual representants de 20 països, experts del sector i ONG van analitzar l'estat de la pesca i de l'aqüicultura mediterrànies.
Bernal ha explicat que en aquesta cita, que va acabar dimecres, van repassar els progressos de la declaració MedFish4ever subscrita el 2017 i que és "fonamental per a avançar cap als objectius de la sostenibilitat i la conservació de les zones costaneres". Ha reconegut que, des de llavors, hi ha hagut progressos, com un esforç en la cooperació entre les nacions, la reducció d'un 20% de la sobreexplotació pesquera i l'increment del 30% de la productivitat de l'aqüicultura marina, activitat en la qual es compleixen objectius per a garantir una proteïna alimentària.
En tot cas, ha mencionat entre els problemes que afecten el Mediterrani la "població envellida amb pocs nous joves interessats" i un problema de sobreexplotació de recursos, al qual se suma la "falta d'acceptabilitat dels productes de l'aqüicultura". A més, durant la reunió, els països han constatat la necessitat d'una "clara acceleració" de la presa de mesures per a assegurar la sostenibilitat de la pesca i per a la posada en marxa "d'actuacions urgents" d'ací al 2026.