Sis xefs amb estreles Michelin reinterpreten l’olla de la Plana a Vila-real

Durant tot novembre, dènou restaurants de la ciutat oferiran la seua visió d’este plat tradicional

Jornades gastronòmiques Mengem Vila-real / À Punt NTC

Vila-real es convertix este dilluns en la capital gastronòmica de la Plana. Sis xefs amb estreles Michelin reinterpreten l’olla de la plana, el plat més tradicional de la zona, en una jornada que combina innovació, solidaritat i orgull valencià. Es tracta d’una de les activitats que formen part de les setze jornades gastronòmiques Mengem Vila-real, amb l’olla de la plana com a protagonista, en què participen dènou restaurants de la ciutat.

El resultat són plats innovadors amb segell d’estrela Michelin, però amb una base molt nostra, amb vocació vertebradora. Perquè “posar el que tenim en cada temporada dins d'una olla, i posar-ho a bollir de manera lenta es fa en tot l’estat”, tal com recorda als informatius d’À Punt el xef Ricard Camarena. Però, en este cas, la tradició és el punt de partida.

El xef Miguel Barrera, del restaurant Cal Paradís, recorda eixe gust lligat a la infància, però posa en joc la innovació i la seua personalitat per a este esdeveniment. El resultat és una olla de la Plana reinterpretada amb bolets i tòfona.

Els plats que s’han cuinat este dilluns a Vila-real prenen l’essència d’un menjar de poble que, si bé té ingredients comuns, varia entre municipis veïns i, a vegades, fins i tot entre casa i casa del mateix poble.

En este sentit, Emilio Miralles, president de l’Associació d’Hostaleria i Oci de Vila-real (Ashiovi, https://www.ashiovi.com/) recorda que hi ha tantes receptes com mares cuinant, així que és molt difícil trobar-ne dos paregudes. Per la seua banda, Carla Centelles, periodista i membre de l’Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat Valenciana, indica que la seua generació està descobrint ara quines són les variants de les receptes: “perquè no n’hi ha una única” manera de preparar un plat, per molt tradicional que siga.

Una cuina d’aprofitament que arriba als nostres dies com a símbol de sostenibilitat, ja que eixes olles, al cap i a la fi, eren una forma d’utilitzar tots eixos productes que hi havia i donar a menjar a moltes persones a casa, recorda la xef Elena Lucas, del restaurant La Lobita.

Gastronomia casolana, oberta a tothom. Durant tot el mes de novembre, dènou restaurants de Vila-real oferiran la seua visió de l’olla de la plana per a fusionar tradició, innovació i solidaritat en un mateix plat.

També et pot interessar

stats