Els sindicats denuncien la utilització de contractes fraudulents que abusen de la temporalitat i la parcialitat

La Comunitat Valenciana és una de les comunitats on més ha baixat el nombre d'afiliats a la Seguretat Social a l'agost, en concret 31.499 persones.

Els sindicats denuncien l'augment de la precarietat i dels contractes fraudulents que abusen de la temporalitat i la parcialitat
Els sindicats denuncien l'augment de la precarietat i dels contractes fraudulents que abusen de la temporalitat i la parcialitat

A l'agost ha tornat a pujar la desocupació i els sindicats denuncien l'augment de la precarietat i dels contractes fraudulents que abusen de la temporalitat i la parcialitat. Pilar Mora, secretària de Formació i Ocupació d'UGT-PV, explica que la precarietat laboral s'ha instal·lat en el nostre mercat laboral en els últims anys. "El treball que s'està creant no és de qualitat, és un treball temporal i parcial que no seria mal en si mateix si complirà la llei, però el que estan fent els empresaris és una utilització fraudulenta d'aquesta temporalitat, llocs de treball que podrien ser indefinits, encara que siguen estacionals, si són recurrents, es podrien cobrir amb contractes fixos discontinus en lloc de temporals", afegeix Mora.

Segons els sindicats, la parcialitat a Espanya és involuntària en un 60% dels casos, a més la majoria dels contractes a temps parcial són fraudulents perquè el contracte es realitza per una jornada parcial però els treballadors acaben treballant a temps complet. UGT-PV destaca que les grans perjudicades pels contractes parcials són les dones. "En molts casos fan contractes de dilluns a divendres, i després tornen a contractar-les de nou la setmana següent, o fan contractes de 4 hores i en realitat en treballen 8. En època estival es multipliquen els casos", afirmen des del sindicat.

Els sindicats assenyalen que per sectors, destaca el sector serveis, l'hostaleria i la restauració on es produeixen grans fraus que han de ser controlats per l'administració. Però també són habituals aquests contractes fraudulents en construcció i indústria.

"La solució és que l'administració augmente el control del frau, necessiten un major nombre d'inspectors, que les sancions siguen realment dissuasòries perquè si fan una inspecció en una empresa i li posen una multa de 600 euros, continuaran fent-ho. A més, són necessàries polítiques actives d'ocupació que siguen realment efectives, que primer es faça un diagnòstic de quina és la situació del mercat laboral i és posen en marxa polítiques individualitzades per a cada persona en funció de la seua situació perquè es puguen reinserir en el mercat de treball", afirma Pilar Mora.

En opinió de la secretaria d'Ocupació d'UGT-PV, també és important la pujada de salaris, per això posaren en marxa la campanya "Vamos a 1.000", perquè els salaris mínims siguen de 1.000 euros que "és el mínim perquè una família puga viure i a més és una forma d'incentivar el consum i moure l'economia". També reclamen que es derogue la reforma laboral que ha llevat als sindicats les ferramentes que tenien per a negociar amb els empresaris la millora de les condicions laborals dels treballadors.

Ana María García, responsable de Formació i Ocupació de CCOO PV, també posa el focus en la precarietat del mercat laboral i destaca més de 373.000 persones busquen faena a la Comunitat Valenciana però no la troben. El sector serveis és el que més ocupació destrueix, però construcció i indústria el segueixen de prop i envien als seus treballadors a passar les vacances en l'atur.

"Les reformes laborals han transformat el mercat laboral en un mercat precari Observem treballadors pobres, que encara que tinguen un lloc de treball estan en risc de pobresa. Entenem que és necessari un canvi de model productiu i cal lluitar contra el contractes fraudulents i generar treball de qualitat amb condicions i salaris dignes", afirma la responsable de Formació i Ocupació de CCOO PV.

La situació és especialment complicada per als parats de llarga duració majors de 55 anys. Milagros i Domingo en són un exemple. Fa 7 anys que busquen faena, viuen amb el subsidi de 420 i ja han perdut l'esperança de tornar ha treballar. "Ja he complit 60 anys, sempre em diuen que busquen gent més jove i no trobe cap oportunitat", explica Domingo, que espera que amb més de 35 anys cotitzats la seua pensió estiga garantida. La seua dona, Milagros, està en la mateixa situació, ha complit 58 anys i veu imposible aconseguir un treball digne. Tot i això, hui han acudit de nou a la seua oficina del Servef per a continuar intentant-ho.

Les xifres de la desocupació del mes d'agost han marcat un rècord, el 31 d'agost ha sigut el dia que més ocupació s'ha destruït en la història d'Espanya, 304.642 llocs de treball. La Comunitat Valenciana ha sigut una de les comunitats on més ha baixat el nombre d'afiliats a la Seguretat Social, en concret 31.499 persones.

A Espanya, a l'agost s'han signat 1.602.495 contractes, 1.448.574 han sigut temporals. Cada vegada són més habituals els contractes amb durades molt curtes, per exemple, al mes de juliol més de 515.220 contractes han tingut una duració inferior a 7 dies.

També et pot interessar

stats