La sequera minva la producció de tòfona i l’encareix fins a preus històrics

Els productors esperen una bona campanya per a contrarestar la de l’any passat, però necessiten que arribe la pluja

Un productor de tòfona treballant amb el gos / À Punt NTC

La sequera perllongada que viuen les comarques valencianes també condiciona enguany la campanya de la tòfona. L’estiu de temperatures exagerades ha provocat que hi haja poc de producte i una demanda que no afluixa: ara mateix, el quilo ja està fregant els 300 euros. De fet, el preu s’ha disparat tant que aquesta podria ser la campanya més cara de la història.

Després de la desastrosa campanya de l’any passat en què no van fer gens de caixa enguany volen ser optimistes, ja que, segons el productor de tòfona Juan Moliner, només en la primera setmana d’enguany n’han trobat més que en tota la temporada passada. 

Però la manca de pluja és un problema greu que amenaça la producció. Les altes temperatures i la sequera que arrosseguem des de l'estiu plantegen una campanya amb poca producció. I això es nota en el preu. Al mercat n’hi ha poca tòfona i és molt cara, afirma Moliner, que diu que les primeres que ha arreplegat li les han pagades entre 100 i 300 euros, i encara més, pensa que poden arribar als 1.000 euros el quilo. El preu que es pague a Nadal serà la referència per a una campanya que es preveu que serà la més cara de la història. 

Pel que fa a l’hostaleria, molt familiaritzada amb aquest producte de luxe, pensen que una forma de contrarestar aquest encariment és posar-ne menys, perquè amb la poca pluja que ha caigut segurament serà més aromàtica i amb menor quantitat el plat quedarà igual, explica Emilio Pons, cuiner del restaurant l’Escudella de Vilafranca (Ports).

També et pot interessar

stats