La segona reunió per a apujar el salari mínim acaba sense acord

Treball advoca per un increment del 4%, mentre que la patronal vol una crescuda del 3% i els sindicats d’un 5%. Malgrat les diferències, Díaz diu que l’acord està pròxim

Mari Cruz Vicente, de CCOO, i Fernando Luján, d’UGT, expliquen als mitjans de comunicació els resultats de la reunió que han tingut amb representants de Treball i de la patronal
Mari Cruz Vicente, de CCOO, i Fernando Luján, d’UGT, expliquen als mitjans de comunicació els resultats de la reunió que han tingut amb representants de Treball i de la patronal / Sergio Pérez (Efe)

Continua sense haver-hi acord per a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 2024. La segona reunió entre representants polítics, sindicats i patronal ha acabat com la primera, sense cap acord, ni tampoc amb una pròxima data per a tornar a asseure’s a la taula. El ministeri de Treball advoca per una pujada del 4% i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegura que estan prop d'"aconseguir un acord" amb patronal i sindicats, però el ben cert és que a vint dies perquè acabe l'any, aquest salari de referència continua, per ara, congelat.

En declaracions als mitjans de comunicació —quan entrava a l'acte de presentació del llibre del president del govern espanyol, Pedro Sánchez—, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha deixat clar que "les pretensions entre patronal i sindicats no estan allunyades" i que està "completament convençuda que, pel bé del país", seran capaços d'assolir-ho.

La patronal ha acudit a la reunió amb la proposta d'apujar un 3% el salari mínim interprofessional, una pujada inferior al 5% que plantejaven els sindicats i al 3,8% que l'IPC ha pujat de mitjana els dotze mesos anteriors a novembre.

“El Govern ha fet la seua proposta, sense sorpreses, que ha sigut d'una pujada del 4% per al 2024”, ha assegurat la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, que ha assenyalat que el sindicat s'inclina per un increment de vora el 5%, si bé estan "disposats a negociar". Vicente ha recriminat a la CEOE mantindre una postura immòbil, el que ha suposat que no hi haja hagut "marge" per a "acostar posicions".

Per la seua banda, el vicesecretari general de Política Sindical d'UGT, Fernando Luján, ha criticat al govern espanyol per haver “assumit” la proposta de la patronal, que advoca per una pujada del 3% més un altre punt en funció de la inflació.

La proposta del 4% que defén Treball, segons han indicat els dos sindicalistes, és inferior a les pretensions de les centrals, encara que tant Luján com Vicente admeten que poden acabar acceptant la xifra segons es desenvolupe la negociació. "Ha d'haver-hi marge abans del 31 de desembre", ha afegit Vicente, i ha afegit que, "estiga (l'SMI) acordat o no", haurà d'estar "en camí" del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) perquè els treballadors "sàpien quin serà el seu salari".

També et pot interessar

stats