El sector de la restauració veu el tancament "arbitrari"

Considera que se'ls culpabilitza de l’augment de contagis i sol·licita l’exempció d'impostos, com l’IVA o les taxes municipals.

Una terrassa de València amb únicament dues tasses que han deixat uns clients en acabar-se la consumició
Una terrassa de València amb únicament dues tasses que han deixat uns clients en acabar-se la consumició / Biel Aliño (Efe)

El sector de la restauració considera que el tancament total d’aquests establiments a partir de dijous, com ha anunciat aquest dimarts el cap del Consell, és “una mesura dràstica, arbitrària, injusta i que focalitza, de nou, el problema de l’augment de contagis en la restauració”. Així ho veuen des de la Coordinadora Empresarial de l’Oci i l’Hostaleria. I des de la plataforma SOS Hostaleria qualifiquen de “desgavellat” l’anunci, i argumenten que aquesta mesura “farà créixer, de manera exponencial, els més de 14.000 llocs de treball que la Federació d’Hostaleria calcula que es van perdre el 2020”.

La patronal de la restauració ha mostrat un rebuig rotund a la mesura, que només permetrà obrir els bars i restaurants per a oferir menjar per a emportar. No podran servir menjar ni beguda als locals. La Coordinadora Empresarial de l’Oci i l’Hostaleria se sent perjudicada i, malgrat que admet que s’han d’adoptar mesures per a contindre els contagis, assenyala que si es tanca la restauració també haurà d’abaixar la persiana tota l’activitat econòmica no essencial.

Des d’aquesta entitat afirmen que la notícia és “difícil de digerir per al sector, al qual se li exigeix fer el sacrifici més gran per a millorar la situació sanitària”. Per a la patronal hotelera, la decisió de tancar els bars “evidencia que la gestió política de la crisi sanitària s’està descontrolant”. Opinen que l’administració autonòmica “va a les palpentes i que castiga, una altra vegada, els bars, restaurants, cafeteries i locals d'oci, tot per a guanyar temps”.

La Federació d’Hoteleria de València ha assenyalat que a les 20.000 ocupacions destruïdes i el 30% d'empreses ja tancades per la pandèmia ara s’afegirà la ruïna a què es veuran abocades moltes famílies, "demà hi haurà més famílies arruïnades", una situació que atribueixen a "la decisió unilateral" de la Generalitat de declarar el tancament del sector durant catorze dies, segons ha afirmat el president de la Federació, Manuel Espinar.

Per la seua banda, des de SOS Hostaleria han lamentat que, a més de la suspensió de les Falles d’enguany, que hagueren aportat al sector més de 540 milions d’euros, ara s’afig la impossibilitat d’obrir els seus negocis.

Ni “més demores ni lletra xicoteta en el pla d’ajudes”

Per aquestes raons, les dues entitats han coincidit a reclamar ajudes urgents i efectives per a salvar els negocis d’hostaleria. Exigeixen “capacitat per a completar el paquet de mesures econòmiques anunciades, amb criteris objectius, tràmits senzills i recursos econòmics suficients”. La Coordinadora Empresarial de l’Oci i l’Hostaleria no vol “més demores ni lletra xicoteta en el pla d’ajudes per al sector”. Avisa que els hotelers estan “en la mateixa situació que al març, però amb la diferència que ara partim d'una facturació de menys zero”.

Des de SOS Hostaleria han sigut més concrets, i ja han llançat una bateria de propostes per a salvar el sector, entre les quals hi ha la suspensió del pagament d’impostos de l’últim trimestre de 2020, com l’IRPF, l’IVA o les quotes de la Seguretat Social, l’exempció de les taxes municipals, la suspensió del pagament dels rebuts de subministrament de l’aigua, la llum o el gas, i la paralització de la llei del joc.

També et pot interessar

stats