El sector del calcer pacta una pujada salarial del 12,5%

L'acord entre la patronal i els sindicats arriba després de la vaga convocada el dia 1 de desembre

El pacte suposa millores salarials i reduccions de les jornades laborals.
El pacte suposa millora salarial i reducció de la jornada laboral / Europa Press

Els sindicats CCOO i UGT i representants de la Federació d'Indústries del Calcer d'Espanya (FICE) i de l'Associació Espanyola d'Empreses de Components i Maquinària per al Calcer i la Marroquineria (AEC) han aconseguit aquest dimarts un acord en el conveni nacional del sector del calcer en la reunió que ha tingut lloc aquest dimarts al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (Avenc). La llum verda a aquest acord arriba després que la vaga de l'1 de desembre tingué el 90% del seguiment i la interrupció de la producció nacional.

El pacte s'ha aconseguit in extremis, ja que era l'última oportunitat per a començar el 2023 amb un acord signat i després d'un any de negociacions entre les parts. Un acord que afecta més de 30.000 treballadors a Espanya i que entrarà en vigor en la data de la signatura i mantindrà la vigència fins al 31 de desembre del 2025. No obstant això, els efectes econòmics s'aplicaran des de l'1 de juliol del 2022.

Mitjançant aquest acord s'han aconseguit millores salarials amb una pujada del 4% el 2022, amb efecte retroactiu des del mes de juliol, un 4% el 2023, un 2,5% el 2024 i un 2% el 2025 (en total un 12,5%), segons ha informat la patronal en un comunicat.

A més, s'inclou una clàusula de revisió salarial que garantiria, en acabar el període de vigència, una revisió a l'alça de les taules salarials per la diferència entre l'IPC real acumulat i la pujada salarial acumulada en taules fins a una diferència màxima del 3%, que s'addicionarà en les taules a partir de gener del 2026.

Pel que fa a la jornada laboral, l'acord aconseguit arreplega finalment –com demanaven els sindicats– una reducció de quatre hores el 2023, quatre hores el 2024 i quatre més per al 2025. "Hem aconseguit un acord que ens permet afrontar el 2023 amb el màxim d'unitat possible perquè empreses i treballadors isquen reforçats d'aquesta nova etapa", ha declarat el portaveu empresarial, José María Escrigas.

Els empresaris han reiterat que aquest acord és "només una demostració que no eludeixen la responsabilitat de garantir el poder adquisitiu dels treballadors" i han recordat que al llarg d'aquest període de negociacions són moltes les empreses que ja han anat avançant increments salarials per a donar una resposta a la situació econòmica dels seus treballadors i les pròpies famílies.

També et pot interessar

stats