El sector agrari reactiva les protestes amb talls a la frontera francesa

Coincidint amb els comicis europeus de diumenge, els llauradors reclamen més control a les importacions i reduccions fiscals per a la producció d'aliments 

Columna de tractors que ha aconseguit bloquejar l'autopista AP-7, en La Jonquera, este dilluns
Columna de tractors que ha aconseguit bloquejar l'autopista AP-7, en La Jonquera, este dilluns / David Borrat (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de juny 2024 - 09:07 Actualitzat: 03 de juny 2024 - 13:06

Les protestes del sector agrari es reactiven. Encara que sense el suport de les principals organitzacions, els llauradors volen bloquejar els passos fronterers amb França amb la intenció d’evidenciar la falta de polítiques per a traure el camp de la crisi que travessa. De fet, el Servei Català de Trànsit ha confirmat el tall de l'autopista AP-7, una de les principals vies que connecten Catalunya amb el país veí, perquè l'han ocupada els llauradors, i el bloqueig de la frontera de la Jonquera, així com la de Canfranc. La data d'esta nova protesta agrària no és aleatòria. El sector vol tornar a fer soroll en la mateixa setmana de les eleccions europees, convocades per a este diumenge.

Durant 24 hores, des de les deu d'este matí de dilluns els llauradors tenen previst tallar huit punts de la frontera amb França. És una acció coordinada per plataformes independents, sorgides arran de les tractorades de principi d'any. En resposta a esta convocatòria, es preveu que centenars d'agricultors es concentren en eixos huit punts del pas fronterer, entre ells mig centenar de representants valencians del sector de les comarques del nord.

L'AP-7 està tallada a l'altura de l'eixida tres, a la localitat de Llers (Girona), i la frontera de la Jonquera i el pas de Canfranc estan també bloquejats pels manifestants, que han arribat fins allà amb una marxa lenta de tractors.

Estes plataformes, com Revolta Pagesa, han manifestat que, davant la convocatòria de les europees diumenge, les seues accions pretenen reclamar més control als productes importats, prioritat a les produccions locals i reduccions fiscals per a la producció d'aliments, entre altres.

Els agricultors de diferents punts d'Espanya pretenen tallar, a peu i amb tractors, la frontera a Irun-Biriatu, al País Basc espanyol i francés; a Canfranc i a Sallent de Gállego, a Aragó; i a Bossòst, la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Coll d'Ares i la Jonquera, a Catalunya.

A més, des de l’altre costat de la frontera, comptaran amb el suport de sindicats agrícoles francesos. Ara bé, les principals organitzacions agràries, com Asaja, Coag o la Unió d’Unions, no secunden la protesta. 

També et pot interessar

stats