Rússia entra en suspensió de pagaments per primera vegada en cent anys

Aquesta situació s'ha produït en passar el període de gràcia per a l'abonament de prop de 100 milions de dòlars en concepte d'interessos del seu deute sobirà

El president de Rússia, Vladimir Putin, durant una reunió al Kremlin
El president de Rússia, Vladímir Putin, durant una reunió al Kremlin / Sputnik (Reuters)

Rússia ha entrat en suspensió de pagaments (consideració que ocorre quan un país no pot fer front al pagament del deute extern) per primera vegada en cent anys, segons explica aquest dilluns el portal econòmic Bloomberg. Aquesta situació s'ha produït en passar el període de gràcia per a l'abonament de prop de cent milions de dòlars en concepte d'interessos del seu deute sobirà, segons les mateixes fonts. El període va acabar aquest diumenge.

Les sancions econòmiques a Rússia estan darrere d'aquesta suspensió de pagaments, ja que "han bloquejat les vies de pagament als creditors estrangers". Un default que és el primer des de la Revolució Russa de 1917, segons remarquen diversos mitjans espanyols i estrangers.

"És un signe clar de la ràpida conversió del país (Rússia) en un pària econòmic, financer i polític", ha assenyalat l'agència.

Bloomberg puntualitza, en tot cas, que prenent en consideració el mal que ja ha patit l'economia i el mercat de Rússia, la suspensió de pagaments té de moment un "caràcter més aïna simbòlic i no és gran cosa per als russos".

El Ministeri de Finances de Rússia va declarar dijous de la setmana passada que va complir íntegrament les obligacions de servei del deute estatal de la Federació Russa. La cartera va informar que va ingressar 12.510 milions de rubles, equivalent a 234,9 milions de dòlars, a la depositària nacional que actua com a agent de pagament dels eurobons.

L'abonament en rubles es va efectuar en virtut d'un decret del president rus, Vladímir Putin, segons el qual "les obligacions enfront dels eurobons de la Federació Russa es reconeixen com a complides si es fan en rubles per una suma equivalent al valor de les obligacions en moneda estrangera".

Rússia acusa Occident d'impedir el pagament del seu deute amb mesures com el bloqueig de la seua depositària nacional per la Unió Europea i la no renovació pels Estats Units de la llicència que permetia a Moscou pagar temporalment el seu deute en dòlars.

Rússia nega la major

El Kremlin ha negat l'entrada en suspensió de pagaments. Preguntat en roda de premsa sobre si Moscou compartia aquestes afirmacions, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, s'ha limitat a respondre: "No, no hi estem d'acord".

En un cas normal, la declaració formal d'impagament del deute seria efectuada per alguna de les grans agències internacionals de qualificació, però a conseqüència de les sancions occidentals, aquestes van retirar les qualificacions de les entitats russes.

També et pot interessar

stats