El responsable de Salut Laboral de CCOO PV: "El 92% de les malalties professionals no són reconegudes"

Jaume Mayor reivindica la figura del delegat territorial de prevenció per a supervisar la seguretat laboral de les xicotetes empreses

437 persones mortes a Espanya en accidents laborals fins a agost
CCOO fa una crida perquè no sols les malalties d'origen musculoesquelètic siguen considerades patologies professionals / À Punt NTC

"S’estima, segons un estudi de la Universitat Carlos III, que el 92% de les malalties professionals no són reconegudes com a tal, moltes passen com a malalties comunes", un fet que, des del punt de vista del secretari de salut laboral del sindicat CCOO PV, Jaume Mayor, dificulta la solució d’aquestes patologies. Mayor, coincidint amb el Dia de Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, ha denunciat que hi ha un infraregistre de les malalties que provoquen determinats llocs laborals.

Durant la seua intervenció en Les notícies del matí, el responsable de salut laboral d’aquest sindicat ha apuntat que actualment es reconeixen com a malalties professionals les que tenen l'origen en elements físics, és a dir, les musculoesquelètiques, "però hi ha unes altres, les més vinculades al sector industrial, com les que provoca estar exposat a elements químics, a productes cancerígens o a substàncies tòxiques, que rarament es reconeixen com a malalties professionals".

En aquests casos, de patologies causades per les tasques professionals i que no consten com a tal, Jaume Mayor recordava que, malgrat el buit, "fan que la gent emmalaltisca per anar a treballar". Per això, remarcava que "si no identifiquem el problema, difícilment el solucionarem".

A més, el secretari de salut laboral de CCOO ha lamentat que en molts casos, la prevenció al lloc de treball "es faça més des d’un punt de vista burocràtic que preventiu", i advertia que "moltes empreses volen tindre una avaluació de riscos laborals per a tindre aquest tràmit fet i evitar possibles sancions, és a dir, per complir amb la part burocràtica de la norma, no per la prevenció real".

Les empreses han d’integrar la prevenció en tota l’organització, en el disseny dels llocs de treball Jaume Mayor - Secretari de salut laboral de CCOO PV

Per a resoldre aquesta falta d’atenció a la salut laboral, Jaume Mayor apel·lava, d’una banda, a un canvi de mentalitat en les empreses, "que han d’integrar la prevenció en tota l’organització, en el disseny dels llocs de treball" i, d’altra banda, ha reclamat la figura del delegat territorial de prevenció.

Aquesta figura, està pensada sobretot per a fer una supervisió de les mesures de salut laboral en les xicotetes empreses, on no hi ha comités d’empresa per a supervisar el compliment de les mesures de prevenció.

A banda de la concepció de la salut laboral que encara tenen moltes empreses, circumstàncies com ara les externalitzacions, la precarització o el reconeixement social influeixen en les mesures implantades en les empreses per a evitar accidents o malalties en els llocs de treball.

"Les professions que tenen més reconeixement social són les més protegides en l’àmbit laboral", advertia en Les notícies del matí Mayor. 

També et pot interessar

stats