Les repercussions econòmiques de l’arribada del centre logístic d’Amazon a Onda

Des de l’ajuntament reben positivament l’obertura del centre, ja que diversificarà l’economia de la població, però el comerç tradicional no acull la notícia amb entusiasme

Exterior del nou centre logístic d'Amazon a Onda / À Punt NTC

L'arribada del gegant nord-americà Amazon suposa una oportunitat per a diversificar el teixit industrial d'Onda, centrat en el taulell. El centre logístic té previst crear més de 1.000 llocs de treballs directes i 4.000 indirectes. Aquest augment d'ocupació es veu amb optimisme. Segons Vicent Bou, tinent alcalde d’Onda, l'obertura suposa “la revitalització dels polígons i les zones industrials”. I, a més, “és una aposta molt gran per la diversificació econòmica”

L'establiment d'Amazon suposarà una transformació total del polígon P3, una zona de magatzems logístics del taulell, que estava quasi abandonada. Fernando Pla, director tècnic de gestió d’àrees industrials, assegura que “ja és l’àrea industrial amb més entrades i eixides de camions de tota la província”. Aquest increment d'activitat necessita nous serveis, per exemple un accés a l'autovia, que ja han demanat a la Generalitat.

La creació d'aquests llocs de treball es veu també com un revulsiu per a sectors com l'hoteleria o els serveis. Però no tot és optimisme. El comerç tradicional es veu directament afectat per tindre el gegant en línia al costat de casa. “Que la gent compre per Internet no ens beneficia de cap manera”, comenten.

La presència d'Amazon a Espanya

Amazon va obrir la primera plataforma logística a Madrid l'any 2012. Des d'aquell moment la presència de la multinacional a Espanya s'ha ampliat exponencialment. La seua implantació, molt qüestionada per diferents sectors pel seu model de negoci, s’ha accelerat especialment els últims tres anys, durant la pandèmia. La xarxa logística de la companyia de Jeff Bezos a Espanya compta amb quaranta centres d’operacions, entre plataformes logístiques, centres urbans d’entrega ràpida i centres de distribució.  

Només l’any passat va obrir dotze centres logístics al món. El d’Onda és el que fa deu a Espanya. I s’ha obert just quan el gegant del comerç en línia ha deixat en suspens diferents projectes a tot el món, entre ells, ha paralitzat la construcció de quatre plantes a Reus, Girona, Sevilla i Vitòria. L’expansió d'Amazon s’ha topat de cara amb la realitat: la tornada dels consumidors a les tendes físiques després de la pandèmia, i la caiguda de la demanda en general.  

També et pot interessar

stats