La renda valenciana 'per capita' s'allunya de la nacional i se situa un 15% per davall

La bretxa entre el PIB per capita de la Comunitat Valenciana i la mitjana d'Espanya s'ha ampliat quasi dos punts percentuals des de 2019

El director adjunt de l'Ivie, Joaquín Maudos, en l'última sessió del V Congrés d'Economia Valenciana celebrat a Castelló.
El director adjunt de l'Ivie, Joaquín Maudos, en l'última sessió del V Congrés d'Economia Valenciana celebrat a Castelló / Twitter: @Ivie_news

La renda per capita de la Comunitat Valenciana continua allunyant-se de la mitjana nacional després de la covid-19, s'ha ampliat quasi dos punts percentuals des de 2019 i ja se situa un 14,8% per davall de la mitjana nacional, enfront del 13% anterior a la covid-19.

Encara que la Comunitat Valenciana va recuperar el PIB real anterior a la pandèmia en el primer trimestre de 2023, el creixement de la població explica que la renda per habitant haja caigut un 4,6% entre 2019 i juny de 2023, la qual cosa suposa un descens superior al 2,5% registrat per al conjunt del país.

Aquesta és una de les principals conclusions que mostra l'informe L'evolució de l'economia valenciana des de l'esclat de la crisi de la covid-19 que ha presentat el director adjunt de l'Ivie, Joaquín Maudos, en l'última sessió del V Congrés d'Economia Valenciana, celebrat a Castelló.

Joaquín Maudos ha sintetitzat en xifres l'evolució de l'economia valenciana després de la pandèmia. A més del PIB, ha analitzat l'ocupació, el dinamisme empresarial, les exportacions, la inversió estrangera i la competitivitat, entre altres aspectes.

El mercat de treball valencià, més dinàmic que el nacional

El mercat de treball valencià s'ha mostrat més dinàmic que el nacional entre 2020 i 2023: en l'enquesta de població activa (EPA), la xifra de persones ocupades en el segon trimestre de 2023 és un 6,4% superior a la de l'últim de 2019, la qual cosa suposa un creixement quasi un punt major al d'Espanya (5,5%).

L'informe també destaca la creació d'empreses, amb un creixement de l'1,2% en el nombre de societats registrades a la Comunitat Valenciana en 2022 en comparació amb les existents a principis de 2020, una evolució que també supera el 0,8% de creixement del teixit empresarial espanyol.

Les exportacions creixen amb menor intensitat, però augmenta la inversió estrangera

Quant al sector exterior, encara que el nombre d'empreses valencianes que exporten ha augmentat a la Comunitat Valenciana un 12,7% entre 2019 i 2022 (dada que contrasta amb la caiguda del 9,45% d'Espanya), les exportacions valencianes han crescut amb menor intensitat (36,9% enfront de 26,1% des de 2019). És a dir, hem perdut quota exportadora.

No obstant això, on la Comunitat Valenciana ix molt ben parada és en l'atracció d'inversió directa estrangera. Així, entre juliol de 2022 i juny de 2023 va captar 3.323 milions d'euros d'inversió forana, la qual cosa suposa multiplicar per 4,3 la xifra de 2019.

A data juny de 2023, el deute valencià suposava el 43,5% del PIB

Finalment, Maudos ha recordat el problema del dèficit elevat i el deute públic de la regió. En 2023, amb dades fins a juny, el dèficit valencià se situava en l'1,39% del PIB, per damunt del 0,85% de mitjana de les regions espanyoles.

Quant al deute públic com a percentatge del PIB, des del màxim aconseguit el març de 2021, ha anat disminuint a la Comunitat Valenciana i Espanya a mesura que augmentava el PIB. Així i tot, a data juny de 2023, el deute valencià suposava el 43,5% del PIB (la ràtio més elevada de les CCAA espanyoles), 1,6 punts percentuals més alta que a la fi de 2019, la qual cosa contrasta amb la caiguda de 0,5 d'Espanya.

També et pot interessar

stats