La reducció de jornada laboral, la dana, l'opa del BBVA i el conveni del taulell marquen el Primer de Maig

Vora 7.000 persones ixen al carrer a València, Alacant, Castelló de la Plana i Elx en defensa de la classe treballadora sota el lema “Protegir el que hem conquistat, guanyar el futur”

Manifestació pel Primer de Maig a València, este dijous / Rober Solsona (Europa Press)

Les tradicionals manifestacions convocades pels sindicats el Primer de Maig, Dia Internacional dels Homes i les Dones Treballadores, han tornat a omplir este dijous els carrers en desenes de ciutats a tot Espanya. A la Comunitat Valenciana s'han organitzat protestes a València, Alcoi, Elx, Castelló i Alacant, que han congregat vora 7.000 persones —segons les estimacions de la delegació del govern espanyol— sota el lema “Protegir el que hem conquistat, guanyar el futur”, en defensa dels drets socials i laborals com ara els ERTO o el salari mínim interprofessional. Enguany, la reivindicació central, present en totes les convocatòries del país, és la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, a més d'altres habituals com la millora salarial. El Consell de Ministres té previst aprovar esta mesura el pròxim dimarts després de mesos de negociacions amb els agents socials i sense haver aconseguit sumar la patronal a l'acord, tot i que s'haurà de validar al Congrés.

Sota un cel cobert en gran part del territori, milers de valencians i valencianes s'han sumat a les mobilitzacions en una jornada festiva i reivindicativa alhora, portant pancartes o banderes amb els emblemes dels sindicats convocants. La més nombrosa ha sigut la de València, on la delegació del govern espanyol ha comptabilitzat uns 3.000 assistents. La marxa ha començat a les 11:15 hores a la plaça de Sant Agustí, encapçalada pels secretaris generals de CCOO-PV, Ana García, i d'UGT-PV, Toni Calero, i amb un rerefons copat per la fatídica dana del 29 d'octubre, la solidaritat amb les víctimes i la denúncia de la gestió de la crisi.

A la capital valenciana, les demandes laborals tradicionals s'han entremesclat amb les crítiques al president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la resposta a la catàstrofe ocorreguda fa sis mesos. Entre la columna ciutadana s'ha pogut veure diversos representants de la classe política, entre altres la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé; la diputada de Compromís, Àgueda Mico; el comissionat del govern per a la reconstrucció, Josep Maria Àngel, o l'expresident de la Generalitat Ximo Puig. La protesta ha transcorregut al ritme de dolçaina i tabalet pels carrers cèntrics de la capital per a acabar a la plaça d'Amèrica, com és habitual. Des d'allí García i Calero —que s'estrena com a secretari general d'UGT— han pronunciat els seus discursos finals, on han aprofitat per a demanar la dimissió de Mazón i de tot el Consell. De fons se sentien càntics corejant "El president, a Picassent".

Abans de l'inici de la marxa, els Comités Locals d'Emergència i Reconstrucció dels pobles afectats per la dana, constituïts després de la tragèdia, han entregat una carta als líders sindicals per a convidar-los a secundar la vaga general convocada el 29 de maig. Darrere d'esta mobilització estan la CGT, CNT, Intersindical Valenciana i COS, per a protestar contra la política de reconstrucció aplicada a la zona inundada. Demanen un procés participatiu en què es tinga en compte la prioritat dels pobles i no els interessos de les grans empreses.

Les millors imatges del Primer de Maig

A Castelló de la Plana, la Policia Local ha xifrat en 450 els assistents d'una marxa que ha començat a les 11:00 hores a la plaça de les Aules, encapçalada pels sindicats majoritaris, i ha finalitzat sense incidents destacables. El balanç de la delegació del govern eleva a mil les persones participants en les manifestacions convocades a la ciutat este 1 de Maig. Enguany, molt presents entre les reivindicacions els convenis col·lectius en negociació en sectors estratègics de la província, especialment el del taulell.

La manifestació ha servit CCOO i UGT, els sindicats majoritaris en esta branca d'activitat, per a calfar motors davant d'uns mesos que es preveuen moguts, per la negativa de la patronal taulellera Ascer a ratificar un nou conveni que suposaria millores salarials per a vora 16.000 persones. El diàleg ara mateix està encallat i ja s'han convocat protestes el 7 de maig. Vicente Chiva (UGT) ha insistit que "els empresaris han de pagar més" per a adequar els sous als torns rotatoris dels treballadors i ha advertit que si no hi ha entesa la indústria "perdrà massa laboral". Des de CCOO, Albert Fernández ha assegurat que tractaran d'evitar una vaga al juny, però s'ha mostrat poc optimista perquè Ascer no està fent "cap mena de concessió".

Les reivindicacions entorn del Primer de Maig a Alacant han congregat més de mil persones, segons xifres de la delegació del govern. La reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals ha estat molt present, ja que encara hi ha professions en l'hoteleria, neteja o comerç que encara no han adaptat este dret. "És un dret al qual ningú pot dir que no", ha assenyalat Eva Calleja, que debuta com a secretària de CCOO a l'Alacantí. Tant ella com la d'UGT-PV per a esta demarcació, Yolanda Díaz, han mostrat la seua preocupació per l'impacte que pot tindre l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell, recentment avalada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), sobretot en la situació dels treballadors i de cara al servei prestat a la ciutadania. A la manifestació alacantina s'ha pogut veure a dirigents socialistes com la secretària general i ministra de Ciència, Diana Morant, o Arcadi España; i de Compromís, entre altres el síndic, Joan Baldoví, o la diputada i exvicepresidenta Aitana Mas.

A Elx s'han manifestat més de 1.700 persones, segons delegació del govern. Hi ha sigut protagonista, però, una absència: la de les treballadores reparadores, del sector del calcer. El col·lectiu no ha volgut participar en la manifestació, com feien habitualment, en protesta per la falta de suport dels sindicats.

També et pot interessar

stats