Què és la cogeneració?

El preu del gas disparat ja ha fet tancar 400 de les 600 plantes de cogeneració que hi ha a Espanya

Experts en el tema ens expliquen què és la cogeneració / À Punt NTC

La cogeneració és un terme que està molt present els últims dies. A través de l'expert en energia i professor de la Universitat Europea, Roberto Gómez-Calvet hi aprofundim.

“La cogeneració és una de les modalitats que s’estan usant per a produir energia elèctrica, però que a més, aprofita la calor”, ha explicat l'expert a À Punt NTC. “A partir del gas es produeix electricitat i la calor residual s’aprofita per a un procés industrial”, afig.

La utilitzen indústries com les taulelleres, que necessiten molta energia i aprofiten al màxim els recursos, estalviant costos. I alhora, alimenten la xarxa elèctrica amb l'excedent. “El que es busca és aprofitar l’energia primària al màxim possible”, continua Gómez-Calvet.

Però amb el gas deu vegades més car que fa un any, és inassumible per a les empreses, que han tancat 400 de les 600 plantes de cogeneració que hi ha a Espanya. Això ha fet caure la producció d'energia: abans arribava a l'11% del consum i ara a penes al 3%.

I el pitjor, ha fet tancar les portes d'algunes indústries com la ceràmica Azuliber, a l’Alcora. “Que l’exempció ibèrica siga d’aplicació també a aquest tipus d’indústries para el colp”, diu Vanessa Campos, professora d’Economia de la Universitat de València. “Algunes de les empreses d’aquest sector podran plantejar-se obrir a la tardor”.

Però, aquesta mesura no soluciona tot el problema, ja que hi ha indústries que no es beneficiaran del límit del preu, perquè utilitzen el gas directament i no la cogeneració. “La solució seria que aquests processos productius deixaren de dependre del gas, perquè no tenim aquest recurs en el nostre territori”, sentencia Campos.

El preu del gas ofega la indústria taulellera. Ara bé, es calcula que aquesta mesura ajudarà a estalviar fins a un 1,2 % de la demanda diària a Espanya.

També et pot interessar

stats