El preu de la llum torna a batre un nou rècord històric: 130,53 euros per megavat hora aquest dimarts

L'electricitat costarà sis euros més en a penes 24 hores i converteix l'agost com el mes amb el rebut de la llum més car de la història

El rebut de la llum s\'abarateix al març un 4% respecte al mes passat
Imatge d'arxiu d'una bombeta / À Punt NTC

El preu de l'electricitat en el mercat majorista (pool) continua triturant rècords. Per a aquest dimarts s'ha situat en 130,53 euros per megavat hora (MWh), xifra amb què trenca un nou màxim després d'assolir aquest dilluns els 124,45 euros/MWh. Aquest preu s'obté de creuar l'oferta dels productors amb la demanda prevista per Red Eléctrica d'Espanya. Agost tanca així amb un registre històric en el cost de la llum, quasi un 5% per damunt del que marcava la jornada anterior. És una pujada de vora sis euros en a penes 24 hores.

Per franges horàries el preu de la llum oscil·larà aquest dimarts entre els 137,46 euros/MWh —cost entre les 22:00 i les 23:00 hores—, i els 123,35 euros/MWh —entre les 17:00 i les 18:00 hores.

Segons les dades de l'operador del mercat ibèric OMIE consultades per Efe, en comparació interanual, el pool, referència a Espanya per a calcular la taxa que es paga en vora deu milions de llars (les que tenen contractada la tarifa regulada), serà més del triple dels 42,01 euros/MWh que costava l'últim dia d'agost de 2020. 

L'espiral alcista del preu de la llum continua imparable. Només en el mes d'agost s'ha trencat huit vegades el rècord i el preu mitjà està per damunt dels 100 euros/MWh. Del 9 al 13 d'agost ja es va marcar una xifra màxima després d'una altra i aquesta setmana supera fins i tot els registres de fa dues setmanes, que va coincidir amb l'onada de calor d'aquest estiu.

Aquesta espiral ascendent ha fet que es focalitze el debat polític en com abaratir el preu de l'electricitat. Per a retre compte sobre la situació, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, compareixerà aquest dilluns de vesprada al Congrés.

La factura d'agost, "la més cara de la història"

Amb aquestes xifres, agost es convertirà en el mes més car de la història, després del de juliol, que ja va marcar un rècord per ell mateix. D'un mes a un altre, el preu de l'electricitat s'ha encarit fins a un 15%. Facua-Consumidors en Acció alerta que la factura de la llum d'un usuari mitjà a l'agost serà "la més cara de la història", amb una pujada en la primera quinzena del 43,7%. Segons els càlculs d'À Punt NTC, una família mitjana pagarà aquest mes 28 euros més de llum que a l'agost de 2020.

També et pot interessar

stats