El preu de la llum marca un màxim històric, per damunt de 94 euros el megavat per hora

 L’última xifra més alta registrada va ser el 19 de juny amb un preu de 89 euros el megavat per hora

La pujada de la llum registra màxims històrics / À Punt NTC

Aquest dissabte, 3 de juliol, s’ha disparat de nou el preu de l'electricitat consumida, que arriba fins als 94,23 euros el megavat per hora. Amb aquesta xifra, se supera un màxim històric, que només havia registrat dos pics d’alta intensitat en el mercat majorista, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE): un el 19 de juny, amb 89,22 euros/MWh, i un altre el 26 de juny, amb un preu de 83,99 euros/MWh.

Durant el mes de juliol de 2020, el pic més alt es va xifrar en 28 euros, una quantitat tres vegades inferior a la registrada aquest estiu. El sector energètic assegura que, tot i ser durant el cap de setmana, quan les xifres solen reduir-se, aquesta variació és deguda a diversos factors, com el cost d’emisions de CO₂ (que supera els 50 euros per tona), l’augment de les temperatures o la pujada del preu del gas.

Cal recordar que dijous van entrar en vigor les mesures de suspensió temporal de l'impost del 7% a la generació elèctrica en el tercer trimestre d'enguany. A això caldria afegir la reducció de l'IVA del 21% al 10%, que va entrar en vigor dissabte passat.

Aquests preus penalitzen la indústria i els particulars, que veuen com les mesures de contenció de preus adoptades pel govern no estan causant encara l'efecte desitjat, segons les associacions de consumidors. Si continua amb aquesta tendència, els experts preveuen que diumenge el preu màxim se situe en 106,95 euros/MWh. 

Aquest mes ha entrat en vigor la mesura aprovada pel govern per a la suspensió temporal de l’IVA aplicat a la llum del 21 al 10%, tot i que molts consumidors ja tenen un preu fix marcat per la seua companyia. 

També et pot interessar