La llum bat un nou rècord anual, amb un preu mitjà de 99,8 euros el MWh

El màxim s'ha aconseguit a les nou del matí amb 110 euros el megavat/hora, i el mínim, de 82,57 euros, es registrarà a les cinc de la vesprada

Una dona revisa la factura de la llum
Una dona revisa la factura de la llum / Europa Press

El preu de l'electricitat marcarà aquest divendres el seu rècord anual, amb un cost mitjà del megavat/hora (MWh) de 99,80 euros en el mercat majorista, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). El màxim ha arribat a les nou del matí, i s'ha situat en 110 euros/MWh, i el mínim, de 82,57 euros/MWh, es registrarà sobre les cinc de la vesprada. Aquest nou repunt arriba el segon dia de juliol, just quan queda arrere un mes, el juny, en què es va pagar el rebut de la llum més car de la història.

Fonts del sector han atribuït aquest màxim a una combinació de factors, com les altes temperatures en la península, els costos dels drets d'emissió de CO₂ i la pujada del preu del gas. Aquests factors pesen més que el fet que es tracte d'un dia previ al cap de setmana, en el qual sol reduir-se'n el preu.

Cal recordar que dijous van entrar en vigor les mesures de suspensió temporal de l'impost del 7% a la generació elèctrica en el tercer trimestre d'enguany. A això caldria afegir la reducció de l'IVA del 21% al 10%, que va entrar en vigor dissabte passat.

Des que es va aplicar la reducció fiscal el dia 26 de juny, en què el preu mitjà era de 83,99 euros/MWh, el cost ha anat creixent de manera constant fins als 93,89 euros del dia 30 o els 92,44 euros de dijous, baixant només el diumenge passat (dia 27) a 64,21 euros/MWh.

Aquests preus penalitzen la indústria i els particulars, que veuen com les mesures de contenció de preus adoptades pel govern no estan causant encara l'efecte desitjat, segons les associacions de consumidors.

També et pot interessar

stats