El preu de la carn de vedella i la xarcuteria es dispara un 12% en l'últim any

Un estudi de l'OCU evidencia que els aliments continuen encarint-se, i per això reclamen una nova baixada de l'IVA

Un aparador amb carn de vedella
Un aparador amb carn de vedella / Eduardo Parra (Europa Press)

El preu de la carn, sobretot de la vedella, i la xarcuteria arrossega una inflació del 12% en l'últim any, segons les dades de l'observatori de preus de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). L'entitat advertix que els aliments continuen encarint-se i això que ja costen un 36% més que fa tres anys.

En concret, segons l'estudi de la plataforma de consumidors, les viandes que més han acusat l'espiral inflacionista són les relacionades amb la vedella, com la carn picada (25%), l'estofat (24%) i l'entrecot (16%). Però també ha apujat el preu el conill (11%) i el pit de pollastre (6%), mentre que cau el de les salsitxes tipus Frankfurt (-3%). Un repunt que s'ha produït sent Espanya un dels principals productors de carn i xarcuteria de la Unió Europea, remarca l'OCU.

En els últims dotze mesos les partides de la cistella de la compra que s'han encarit, a més de la carn i la xarcuteria (12%), són les fruites i verdures (4%) i, en grau més baix, els lactis (2%), el peix (1%) i els productes de drogueria i higiene (0,5%). Contràriament, se situen els productes de rebost, que baixen un 6%, i la partida de begudes (-1%).

En este context d'inflació alimentària, l'OCU reclama una nova baixada de l'IVA per a recuperar els valors reduïts de l'any passat, i torna a sol·licitar la consideració de la carn i al peix com a aliments bàsics de manera que se'ls rebaixe l'IVA de l'actual 10% al superreduït del 4%.

També et pot interessar

stats