La prestació per atur i la cotització ajustada al salari real, essencials per a millorar les condicions de les treballadores de la llar

L’Associació Intercultural de Professionals de la Llar celebra que el Congrés ratifique el conveni de l'OIT per a protegir els drets de les treballadores del sector

Les treballadores de la llar fan visibles els seus drets laborals en una trobada a València
Les treballadores de l'àmbit domèstic reivindiquen un conveni per a protegir els drets laborals i ajustar-los a les particularitats del sector / À Punt NTC

El Congrés ratifica aquest dijous el conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball, que fa referència als treballadors laborals de l’àmbit domèstic. La nova regulació recull, per exemple, la protecció contra la desocupació o el comiat injustificat per al personal d’aquest sector, que són majoritàriament dones, com ha reconegut Marcela Bahamón, portaveu de l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i les Cures.

Bahamón, que ha intervingut en Les notícies del matí, s’ha felicitat per l’aprovació de la nova regulació, ja que considera que no sols beneficiarà les treballadores de la llar, sinó el conjunt de la societat.

"És il·lògic que un sector que és la base de la vida, que cuida la vida humana i les llars, no tinga condicions dignes. Per això, l’equiparació dels drets d’aquest sector és un avanç per a la societat en general", manifestava la portaveu dels professionals de la llar i les cures.

En la seua opinió, la norma que es tramita al Congrés ha d’incloure determinades premisses, bàsiques per a millorar la situació real de les persones que treballen en el sector domèstic. Entre elles, Marcela Bahamón ha citat la prestació per desocupació i la cotització en funció dels salaris reals —i no per trams, com passa actualment.

La portaveu de l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i les Cures ha reclamat un conveni específic per a aquest sector, ja que és la via que les garantiria unes condicions justes. Bahamón ha recordat que el fet que el sector estiga feminitzat i que, en molts casos, les treballadores siguen d’origen estranger, precaritza les condicions laborals de les treballadores. "Estan cada vegada més empobrides, una de cada tres treballadores del sector viu en la pobresa extrema i una de cada sis per davall del llindar de la pobresa", ha destacat en l’entrevista en Les notícies del matí Marcela Bahamón.

La pandèmia ha empitjorat més, si cap, les condicions laborals del personal que treballa en les tasques de la llar. "Ha plogut sobre mullat. Ja érem un sector precaritzat i ara s’ha aguditzat", lamentava la portaveu d’aquesta entitat.

"Moltes de les treballadores que eren externes, s’han vist abocades a acceptar treballs com a internes, moltes de les que tenien problemes mentals ara acaben tenint problemes de salut físics, per no parlar de les companyes que directament han perdut el treball i que per estar en una situació irregular no han pogut tindre accés a les ajudes de l’administració", argumentava Bahamón. 

També et pot interessar

stats