Un 30% de les treballadores de la llar i les cures no estan donades d’alta en la Seguretat Social

L’associació que aglutina al sector denuncia que la pandèmia ha aguditzat una precarietat que ja és estructural.

Una treballadora de la llar, en una imatge d'arxiu
Una treballadora de la llar, en una imatge d'arxiu

La portaveu de l’Associació Intercultural de Treballadores de la Llar i les Cures, Marcela Bohamón, ha explicat a Les notícies del matí, que la pandèmia ha aguditzat la precarietat de les treballadores d’aquest sector. Bohamón ha detallat durant l’entrevista que el perfil més habitual d’aquestes treballadors són dones migrants. I ha afegit que “la majoria” no tenen els papers en regla i que encara que els tinguen, no estan donades d’alta en la Seguretat Social, i això representa un 30%, segons l'associació. Un sector feminitzat i precaritzat de forma estructural, un problema que segons Bohamón no hi ha voluntat política de resoldre.

Aquest dimarts 30 de març és el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar. L’associació assegura que les condicions de les treballadores s’han endurit, per exemple, les que treballen de forma interna. El col·lectiu va atendre a la Comunitat Valenciana a unes 70 persones durant el confinament, més de la meitat de les quals van ser acomiadades perquè els seus ocupadors van perdre els seus treballs. Bohamón també ha denunciat casos en què les famílies que no poden pagar han mantingut la treballadora a canvi de menjar, com ocorria en altres temps.

Sobre l’ajuda extraordinària a les treballadores que va anunciar el govern espanyol per al sector durant el primer semestre de 2020 i que va dirigir-se a 30.000 persones, la representant del col·lectiu ha assegurat que algunes treballadores que sol·licitaren la subvenció encara estan esperant o reberen quantitats “irrisòries” per a la precarietat en què viuen.

Bohamón creu que cal un canvi d’actitud per part dels responsables polítics amb aquest col·lectiu i ha demanat “una correcta, adequada i pública” política de les cures.

També et pot interessar

stats