Presenten el pla de seguretat per a la campanya del raïm de taula del Vinalopó

En l'operatiu, participen 150 guàrdies civils i policies locals de les poblacions afectades.

Patrulles de la Guàrdia Civil vigilen els camps de raïm de taula del Vinalopó i l'Alacantí
Patrulles de la Guàrdia Civil vigilen els camps de raïm de taula del Vinalopó i l'Alacantí

El raïm de taula és un dels productes més cobejats pels lladres agrícoles. Quan comença la campanya a les vinyes, augmenta considerablement el nombre de robatoris de productes hortofructícoles, de ferramenta de cultiu i combustible. És per això que hui s'ha presentat a Novelda el pla de seguretat del raïm de taula a les comarques del Vinalopó i l'Alacantí.

El comandant de la Guàrdia Civil d'Alacant, Antonio Darder, s'ha reunit amb alcaldes dels municipis d'aquestes comarques, representants de cooperatives de llauradors, comunitats de regants i policies locals dels municipis afectats. L'objectiu és previndre aquest tipus de delinqüència, fomentar la confiança dels residents i llauradors en les forces de seguretat i perfeccionar les actuacions de les forces de seguretat.

L'operatiu, que ja funciona des de fa alguns anys, inclou el desplegament de més de 150 guàrdies civils integrats en els equips ROCA, USECIA, USECIC i SEPRONA. A més, també hi participen efectius de les policies locals dels ajuntaments involucrats. Les patrulles ja han començat a fer-se visibles pels camps de cultiu i això, segons el president de la Denominació d'Origen de Raïm de Taula del Vinalopó, Josep Bernabeu, dona molta més tranquil·litat als llauradors, tot i que ells ja es preocupen de protegir les seues vivendes i els seus cultius amb vigilància privada i gossos.

Retrat robot del lladre de raïm

El comandant Darder ha fet un retrat robot del típic lladre de raïm de taula. Es tractaria d'un home que té entre 20 i 40 anys, de nacionalitat espanyola o procedent d'algun país de l'Europa de l'est que condueix una furgoneta de segona mà en mal estat i que no té cap cura del producte robat. Precisament aquesta falta de cura els delata, ja que el raïm està mal tallat i mal introduït en les caixes, a diferència del bon tracte i el correcte envasament que caracteritzen el treball dels llauradors de la zona. De fet, quan les forces de seguretat inspeccionen productes en mercadets ambulants o magatzems il·legals és el primer que comproven. Les hores més crítiques per a aquest tipus de robatoris solen ser el migdia i la matinada, i la zona més castigada és la localitat de Monfort, al Vinalopó Mitjà.

Mesures de seguretat

La Guàrdia Civil ha fet públic un decàleg de mesures de seguretat per al llaurador i el ramader on aconsella que es canvie la rutina de treball almenys una vegada a la setmana, que s'habilite un lloc segur per a custodiar el material agrícola, que es fotografie aquest material, que no s'enfronten als delinqüents i que formulen la denúncia corresponent, ja que en molts casos els xicotets robatoris no es denuncien.

També et pot interessar

stats