Pont "dolç" per al turisme valencià: la costa i l'interior freguen el ple

La patronal hotelera Hosbec confirma xifres d'ocupació mitjanes d'entorn el 85% durant els cinc dies festius amb el bon oratge com a aliat

El vicepresident d'Hosbec València, Javier Vallés, aquest dijous / À Punt NTC

Milers de turistes omplin de nord a sud la Comunitat Valenciana en l'últim pont de l'any, preludi de les festes de Nadal. El bon oratge ha actuat d'aliat aquest cap de setmana llarg, que arrossega les celebracions de la Constitució i la Puríssima i dona als més privilegiats fins a cinc dies de vacances. La patronal del sector hostaler Hosbec ha confirmat aquest dijous el moment "dolç" que viu ara mateix el sector turístic valencià, amb unes xifres d'ocupació elevades que se situen de mitjana en el 85% i que en alguns punts freguen el ple.

El vicepresident d'Hosbec València, Javier Vallés, ha desglossat les últimes dades disponibles en Les notícies del matí. Segons ha explicat, el litoral d'Alacant i punts de l'interior en les comarques del nord són les destinacions més demandades aquests dies i estan de gom a gom, amb quasi el cent per cent de les places ocupades. A València capital la mitjana d'aquest pont baixa a entre el 60 i el 65%, però la previsió és que a partir d'aquest divendres arribe al 80% en alguns establiments. "El pont de la Constitució sempre ha sigut afavoridor per a la Comunitat Valenciana per la climatologia que tenim. En zona vacacional els índexs d'ocupació són més alts que a València capital", ha explicat el dirigent empresarial. Hosbec matisa que aquest darrer període festiu de l'any no és tan prolífic com altres de mesos anteriors, per exemple el Nou d'Octubre o Tots Sants. En tot cas, "el sector viu moments dolços després de tot el que hem patit", ha assegurat Vallés.

Si 2022 va ser un bon any per al turisme valencià, pràcticament amb xifres a la par de les prepandèmiques, 2023 ha superat les expectatives. La patronal reconeix que enguany serà el primer any en què la gran majoria d'establiments tancarà en positiu des de la crisi de la covid, un "llast" que ha perdurat fins ara i que va obligar moltes companyies a endeutar-se. L'auge ara de l'ocupació mitjana i de preus ha possibilitat rendibilitats més grans per al sector, que ja està en situació de començar a contrarestar el balanç negatiu que va suposar la pandèmia.

És una realitat que hem apujat preus, però les rendibilitats estan a la par perquè els increments dels proveïdors també han sigut elevats

Vallés ha reconegut en aquest sentit que els preus hotelers han augmentat entre un 5 i un 13%, però remarca igualment que els costos d'activitat s'han encarit en grau més alt i que cal trobar l'equilibri entre la viabilitat del negoci i oferir un servei de qualitat. "Els proveïdors han apujat molts components i nosaltres no podem repercutir tota aquesta quantitat al client, però una part sí, perquè si no, seria inviable mantindre els establiments i consolidar la Comunitat Valenciana com una destinació de qualitat", ha argumentat.

Finalment, el vicepresident d'Hosbec ha valorat les noves condicions del Bo Viatge, donades a conéixer aquest dimecres per la Conselleria de Turisme. Per a 2024 fixa un mínim de tres nits i limita la subvenció a un màxim del 50% del preu de l'allotjament. Vallés veu aquestes premisses "molt coherents" i remarca el potencial d'aquest instrument de promoció turística que ha contribuït a desestacionalitzar el servei i donar a conéixer el territori a tots els valencians i valencianes, des d'Oriola a Peníscola.

També et pot interessar

stats