Planas urgeix a Brussel·les a arribar a un acord per a imposar el tractament en fred als cítrics de països tercers

El ministre introduirà aquest assumpte en la reunió de ministres d'Agricultura de la Unió Europea que tindrà lloc a Brussel·les aquest dimarts

Cítrics a la seua arribada a un port, en arxiu
Cítrics a l'arribada a un port, en arxiu / À Punt NTC

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha reclamat aquest dilluns a la Comissió Europea un acord "ràpid i efectiu" per a imposar el tractament en fred dels cítrics importats de països com Sud-àfrica per a impedir l'entrada a la Unió Europea de plagues. Planas ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, i després que divendres passat la Comissió no aprovara aquest tractament en fred i ajornara la decisió per les reserves d'alguns socis.

"Volem que s'adopte prompte i que siga una decisió efectiva", ha indicat Planas en declaracions fetes en eixir de la reunió mantinguda a Brussel·les. Planas ha explicat que els serveis del Ministeri estan treballant amb els experts comunitaris per a avançar en les condicions de la norma tècnica que, no obstant això, no ha volgut detallar a l'espera de consolidar els suports necessaris per a la seua adopció en l'àmbit comunitari.

En tot cas, el ministre ha avançat que dimarts introduirà aquest assumpte en la reunió de ministres d'Agricultura de la Unió Europea que tindrà lloc a Brussel·les, amb l'objectiu de defensar la necessitat de prendre aquesta mesura per a protegir els productors de cítrics europeus i explicar a la resta de socis "la seua importància, no sols per a Espanya, sinó per a la sanitat vegetal europea i la salut de plantes i produccions" de la Unió Europea.

L'ajornament de la decisió ha despertat un fort malestar al sector productor espanyol. Aquest mateix dilluns, de fet, el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, ha destacat a Les notícies del matí que "suposa un colp molt dur", però pensa que "encara queda partida i que, finalment, aconseguirem que s'impose aquest tractament en fred".

Els contactes en l'àmbit polític també s'han intensificat. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va exigir aquest diumenge a la Comissió Europea que "no cedisca a les pressions" de Sud-àfrica i ha remarcat que la seua funció "ha de ser la protecció davant les plagues" amb l'aplicació del tractament en fred a la importació de cítrics. I ha mostrat la seua intenció, aquest dilluns, de contactar amb els ambaixadors d'Alemanya i Holanda a Espanya perquè aquests països no "dificulten" el compromís de la Comissió Europea d'aplicar un tractament de fred als cítrics importats de Sud-àfrica i altres zones per a evitar així el risc d'entrada de la plaga de l'arna (Thaumatotibia leucotreta) en territori comunitari. Puig ha parlat en diverses ocasions amb el ministre d'Agricultura durant el cap de setmana.

També et pot interessar

stats