La Unió de Llauradors confia que el tractament de fred als cítrics importats s'imposarà la campanya del 2023

El ministre Luis Planas traslladarà aquest dilluns a la CE l'exigència perquè s'aplique el tractament en fred als cítrics procedents de Sud-àfrica i altres països per a lluitar contra les plagues

CARLES PERIS
Carles Peris en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El sector citrícola valencià ha mostrat el seu malestar per la retirada a la Comissió Europea de la proposta del tractament en fred a taronges sud-africanes. El secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris, ha destacat a Les notícies del matí que "suposa un colp molt dur", però pensa que "encara queda partida i que, finalment, aconseguirem que s'impose aquest tractament en fred".

Peris ha criticat que "la Comissió Europea novament es torna a posicionar amb els grans lobbies sud-africans i els centreeuropeus que no volen aquesta protecció de la sanitat vegetal europea i allò que volen és comerciar".

No obstant això, afirma que hi ha espai per a l'esperança perquè s'aplique el tractament, encara que hi ha lobbies i empreses valencianes a què no els interessa un control exhaustiu i "fan molta pressió perquè hi haja laxitud en la importació de productes".

"Estem veient com les importacions creixen i guanya el comerç i els interessos dels oligopolis i perd el productor al qual li costa molt el control de les plagues i també a les administracions", ha lamentat el secretari de la Unió de Llauradors.

Els citricultors valencians han denunciat pressions per part de Sud-àfrica per a bloquejar una mesura que evitaria la importació de plagues

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, traslladarà aquest dilluns a la Comissió Europea l'exigència del Consell perquè la Unió Europea aplique el tractament en fred als cítrics procedents de Sud-àfrica i altres països per a lluitar contra les plagues. És una reivindicació de fa molts anys del camp valencià que no es va aprovar divendres passat, com estava previst.

Carles Peris confia que el tractament de fred als cítrics importats de països tercers que tenen l'arna falsa s'imposarà per a la campanya de 2023. "Està en l'agenda del ministre i de Brussel·les i crec que aconseguirem que al final s'aplique perquè tots els avals tècnics són a favor nostre".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a Europa que no cedisca a les pressions de Sud-àfrica i ha reclamat a la CE que ratifique l'acord que tenia amb la Generalitat sobre el control de cítrics procedents de països tercers.

Per la seua banda, la Conselleria d'Agricultura, Mireia Mollà, ha qualificat de "molt greu" que la Comissió Europea puga posar en perill la citricultura valenciana i altres cultius i espècies vegetals per no exigir el tractament en fred a les importacions de taronges.

Tres robatoris diaris al camp

D'altra banda, recentment la Unió de Llauradors ha fet balanç de robatoris durant l'any passat en el qual va haver-hi 1.172 en explotacions agrícoles i ramaderes. Peris ha explicat que han baixat, però encara són "xifres elevades amb tres robatoris diaris".

En aquest sentit, ha denunciat la falta d'agilitat per a posar denúncies i les dificultats amb les asseguradores perquè donen cobertura amb tants robatoris.

També et pot interessar

stats