Puig demana al ministre Planas que redoble esforços en defensa del camp valencià

El president ha exigit a la Comissió Europea que “no cedisca a les pressions” de Sud-àfrica sobre el tractament en fred de les taronges que venen d'allí

Camp de tarongers
Camp de tarongers / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha exigit a la Comissió Europea que “no cedisca a les pressions” de Sud-àfrica i ha remarcat que la seua funció “ha de ser la protecció davant les plagues” amb l'aplicació del tractament en fred a la importació de cítrics.

Puig ha instat Europa a recapacitar després de l’inesperat gir en relació amb el seu compromís d’aplicar un tractament de fred als cítrics importats de Sud-àfrica i altres països, per a evitar l'entrada en territori europeu de la plaga de l’arna (Thaumatotibia leucotreta).

Aquest cap de setmana el cap del Consell s'ha dirigit al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que té previst reunir-se aquest dilluns amb el comissari europeu per a abordar la qüestió, per a demanar-li que mostre una actitud de “màxima fermesa” de cara a la successió d'esdeveniments.

La Comissió va anunciar divendres la retirada del seu pla sobre el tractament en fred i va manifestar la intenció de presentar una nova proposta, la qual cosa deixa marge de maniobra i la porta oberta a la negociació.

Segons apunta Presidència de la Generalitat, aquesta decisió obeeix a les “dures pressions exercides tant pel govern de Sud-àfrica, com pel seu aliat tradicional, els Països Baixos, amb el suport d'Alemanya”. Per aquest motiu, Puig mantindrà contactes amb els ambaixadors d'aquests dos països per a abordar la situació.

Cal recordar que la imposició d'un tractament en fred a les importacions de cítrics a Europa està avalada per un informe científic elaborat per la mateixa Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA), que va ser exposat públicament per a realitzar al·legacions al març i abril a la UE i en l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

També et pot interessar

stats