Planas espera una resolució favorable d'Europa sobre l'acord de pesca amb el Marroc

La sentència del Tribunal de Justícia Europea no es coneixerà fins a l'inici del 2024

Luis Planas
Luis Planas intervé a la cimera de ministres de Pesca de la Unió Europea, celebrada a Vigo el 18 de juliol del 2023 / Javier Vázquez (Europa Press)

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha assenyalat aquest dilluns que confia en un dictamen favorable de la justícia europea sobre l'acord pesquer amb el Marroc.

Així mateix, el ministre espera que la Comissió Europea negocie com més prompte millor la seua renovació, una vegada es conega la sentència del Tribunal de Justícia Europea, que no arribarà fins al començament de l'any que ve.

El tribunal europeu ha de pronunciar-se sobre la legalitat de l'acord, arran del recurs presentat per la Comissió Europea i el Consell de la UE a l'anul·lació per no haver tingut en compte el Sàhara Occidental.

"A parer meu, quan es dicte sentència, que espere i desitge que ens done la raó, podrem prosseguir perquè la Comissió negocie com més prompte millor un acord amb el Marroc", ha assegurat el ministre en declaracions des de la capital comunitària, on presideix la reunió dels ministres europeus del ram.

En tot cas, ha reconegut que el calendari per a llançar negociacions és "difícil de predir" perquè tot depén de la sentència del tribunal de Luxemburg, encara que, dels seus contactes amb les autoritats marroquines, ha indicat que veu voluntat per part de Rabat de continuar amb l'acord.

Només una desena de vaixells han rebut les ajudes d'Europa

Espanya va aconseguir 92 llicències de les 128 que es van atorgar per a pescar en aigües marroquines, però només 21 vaixells van sol·licitar llicència per als anys 2021 i 2022, o 2023, la qual cosa, juntament amb les condicions que estableix Brussel·les, fa que les ajudes europees arriben només als armadors i tripulants d'11 vaixells.

En aquest sentit, Planas ha reiterat que el govern habilitarà ajudes de l'Estat per als vaixells que hagen esgotat les ajudes europees i no ha oferit dades encara de les embarcacions que s'han acollit a aquesta ajuda perquè la convocatòria continua oberta.

També et pot interessar

stats