L'economia valenciana creix un 2,6% en el primer trimestre, per damunt de la mitjana espanyola

La nostra autonomia és la quarta amb millors resultats, juntament amb Navarra

Monedes i bitllets d'euros
Monedes i bitllets d'euros / Europa Press

L'economia de la Comunitat Valenciana va créixer un 2,6% durant el primer trimestre d'enguany en termes interanuals, dues dècimes per damunt de la mitjana nacional, que va pujar un 2,4%, segons l'estimació publicada este dimarts per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). De fet, la nostra autonomia és la quarta amb millors resultats, juntament amb Navarra, totes dues amb el mateix percentatge. Per davant queden només Catalunya (2,8%), Balears (3%) i Canàries (3,6%).

En taxes de variació trimestral, destaca el dinamisme de la Comunitat Valenciana, amb un creixement de l'1%, a l'igual les Canàries. Queda només per davant Navarra, amb un creixement superior en quatre dècimes a la mitjana espanyola (0,7%). Altres dos autonomies superen la mitjana de l'Estat: Catalunya (0,9%) i La Rioja (0,8%).

Estes estimacions de l'Airef combinen tres tipus d'informació estadística: les dades mensuals d'indicadors de conjuntura, desagregats en l'àmbit territorial; les dades anuals, compilades en termes de comptabilitat nacional per la Comptabilitat Regional d'Espanya, i les estimacions per al conjunt espanyol, publicades per la Comptabilitat Nacional Trimestral.

L'Airef ha advertit que estes estimacions tenen lloc en un context d'"elevada incertesa" en l'àmbit territorial, ja que l'última informació disponible sobre la Comptabilitat Regional d'Espanya és la referent a l'any 2022, publicada el 18 de desembre del 2023. Mentre que la informació més actualitzada per al conjunt nacional, fruit de les últimes revisions estadístiques de l'INE, va ser publicada el 30 d'abril. L'Institut Nacional d'Estadística també ha alertat que les estimacions ens estan registrant revisions de més magnitud a l'habitual, la qual cosa comporta més incertesa.

L'economia espanyola creix un 0,7%

En l'àmbit espanyol, l'economia ha crescut un 0,7% en el primer trimestre de l'any, el mateix que en el trimestre anterior, i ha accelerat tres dècimes l'avanç interanual fins al 2,4%, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat este dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística. La demanda nacional ha aportat 2,2 punts al creixement interanual del PIB, mentre que la demanda externa ha contribuït amb dues dècimes.

Per part seua, el creixement trimestral del PIB en un 0,7% es basa fonamentalment en el sector exterior, que ha apuntat cinc de les set dècimes.

Durant el primer trimestre de l'any, el consum de les llars va créixer un 0,3%, el mateix que el trimestre previ, en tant que la despesa pública es va contraure un 1% i va mostrar la primera taxa negativa trimestral des del segon trimestre del 2022.

La inversió, per part seua, va augmentar un 2,6% entre gener i març després de dos trimestres en negatiu.

També et pot interessar

stats