Els pescadors de Santa Pola es queixen per la “superpoblació de dofins i tonyines”

La confraria atribueix a aquests depredadors la baixada de captures a la meitat en només quatre anys

Les confraries de pescadors es queixen de la sobrepoblació de tonyines i dofins al Mediterrani
Les confraries de pescadors es queixen de la sobrepoblació de tonyines i dofins al Mediterrani

“El bonítol ací enguany s’ha exterminat, no hi ha bonítol”. És la queixa dels pescadors de Santa Pola, que també parlen de la desaparició progressiva d’altres captures tradicionals de la zona, com ara el bacallà, el lluç i la polpeta o seriola. “A un port a on entraven de 30 a 50 caixes de bacallà, hui dia, entra mitja caixa”, conta Antonio López, patró major de la confraria de pescadors de Tabarca. 

Segons la confraria, hui es pesca la meitat que fa quatre anys: una disminució que atribueixen a una “superpoblació de dofins i tonyines”. “En aquesta època, ací, tonyina no n'hi ha hagut mai, perquè abans entraven i desovaven. Ara entren al Mediterrani i es queden”, explica López. 

A més de les pèrdues econòmiques per la falta de pesca, les poblacions de dofins generen problemes afegits per als professionals de la mar. D’una banda, destrossen les xarxes per a intentar accedir a les captures. D'una altra, envolten les barques i, quan els pescadors tornen a la mar els peixos massa menuts, se'ls mengen, impedint que arriben a l’edat adulta. 

Les vedes que imposa la Unió Europea protegeixen les poblacions d’aquests depredadors, però les quotes –protesten els pescadors– estan lluny de reflectir la realitat de l’espècie en les aigües valencianes. “Ens obrin 500 quilos d'octubre a novembre, però en una setmana has fet la quota d'un dia”, detalla José López, patró major de la confraria de pescadors de Santa Pola. Per aquesta raó, el sector demana a Europa obrir la veda per a poder portar tonyines a port i, sobretot, evitar que desapareguen altres espècies de les quals s’alimenta. 

Loreto Serrano, alcaldessa de Santa Pola, reclama que les universitats generen estudis que permeten avalar la queixa dels pescadors davant de les autoritats europees, per tal que les polítiques reflectisquen la realitat dels ports. 

També et pot interessar

stats