La patronal i els sindicats pacten apujar els sous un 4% el 2023 i un 3% el 2024 i el 2025

Els agents socials tanquen un acord en matèria salarial que hauran de ratificar els seus òrgans de govern dilluns que ve

D'esquerra a dreta, Pepe Álvarez (secretari general d'UGT), Gerardo Cuerva (president de Cepyme), Antonio Garamendi (president de la CEOE) i Unai Sordo (secretari general de CCOO), en una imatge d'arxiu
D'esquerra a dreta, Pepe Álvarez (secretari general de la UGT), Gerardo Cuerva (president de Cepyme), Antonio Garamendi (president de la CEOE) i Unai Sordo (secretari general de CCOO), en una imatge d'arxiu / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

La patronal i els sindicats han arribat aquest divendres a un acord en matèria salarial que estableix les pujades per als pròxims tres anys, segons ha avançat la Cadena Ser. En concret, els increments en els sous dels treballadors i les treballadores del país s'aplicarien de la manera següent: un 4% per a aquest 2023 i un 3% per al 2024 i el 2025. 

El document pactat, que hauran de ratificar dilluns vinent els òrgans de govern de cadascun dels agents socials involucrats en la negociació, inclou una clàusula de revisió anual que podrà suposar una pujada extra de l'1%, en funció de l'evolució de la inflació. 

Fa més d'un any que les converses entre la patronal i els sindicats per a renovar l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva estan en marxa, ja que l'últim document va caducar el 2020. De fet, la CEOE ha convocat dilluns que ve el comité executiu. No obstant això, els sindicats remarquen que hi ha una "postura pròxima", no un preacord, i "encara hi ha aspectes a tancar".

Amb tot, les reaccions polítiques no s'han fet esperar, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha felicitat via Twitter la patronal i els sindicats per un "acord tan important destinat a protegir els salaris de les persones treballadores".

El líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, també a través de la mateixa xarxa social, ha aprofitat per a carregar contra el govern espanyol, al qual acusa d'haver renunciat a un pacte de rendes, mentre que ha elogiat la labor de l’empresariat i els sindicats per actuar "amb responsabilitat perquè els espanyols i les espanyoles recuperen poder adquisitiu".

La negociació d'un nou acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) estava estancada des de maig de 2022, quan la patronal es va negar a incloure clàusules de revisió salarial vinculades a la inflació per a garantir el poder adquisitiu, una cosa que reclamaven els sindicats. La CEOE també rebutjava que aquest marc de negociació incloguera una pujada per a 2022, és a dir amb caràcter retroactiu, fet que finalment queda fora del pacte.

Sánchez valora l'acord entre els sindicats i la patronal

Aquest mateix divendres, el president del Govern, Pedro Sánchez, en un acte a Alacant, ha fet referència a l'acord salarial i ha remarcat el diàleg social a Espanya. "Hui hem conegut l'avanç d'un acord molt important per al nostre país, que és l'acord, entre els sindicats i la patronal, per a tindre un horitzó de pujades salarials en aquest escenari d'escalada dels preus derivat de la guerra d'Ucraïna", ha dit. I el president ha comentat que cal preguntar-se per què a Espanya hi ha més pau social que en altres països. "Perquè hi ha diàleg social", ha remarcat. Sánchez ha dit que Espanya viu una legislatura de reformes, d'avanços i de pau social.

També et pot interessar

stats