La patronal hotelera alerta del perjuí que tindrà per al turisme la guerra que ha iniciat Rússia a Ucraïna

Hosbec assegura que si el conflicte s'allarga tindrà impacte en la contractació de reserves i en l'encariment dels costos dels viatges

Un passaport rus
Un passaport rus / Hosbec

Preocupació màxima en el turisme per la invasió russa a Ucraïna. En un moment de recuperació de la pandèmia, el sector s'ha topetat en un nou esglai. El sector hoteler ha alertat aquest dijous de les conseqüències que pot tindre que la guerra s'allargue en aquesta activitat que comença a recuperar-se després de dos anys de forta crisi.

"Un conflicte d'aquestes dimensions condicionarà econòmicament i socialment tota la població i acabarà afectant de manera negativa els fluxos turístics, llevat que es reconduïsca per la via pacífica i diplomàtica en uns pocs dies", ha analitzat el president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Mayor.

Hosbec ha ampliat que encara és prompte per quantificar cancel·lacions o anul·lacions, però dona per fet que "els efectes d'aquest conflicte, si es prolonga en el temps, es faran notar tard o d'hora" en la contractació de reserves i en l'encariment dels costos. "La situació econòmica i social es pot complicar molt, i molt més si tenim en compte que encara no hem eixit de la crisi de la covid, la més important i devastadora que ha patit tothom des de la Segona Guerra Mundial", ha manifestat Major.

El client rus és minoritari amb potencial

A la Comunitat Valenciana, el turisme rus és un mercat minoritari, i no supera el 2% de quota, segons dades oferides per la patronal turística. Però Hosbec ha emfatitzat que és un mercat amb molt de potencial, pel creixement de les classes mitjanes. Per contra, té pes en el turisme residencial i, de fet, hi ha una important colònia de residents russos sobretot situada a la província d'Alacant i a les comarques de la Marina. A Altea, de fet, s'alça la primera església ortodoxa que es va construir a Espanya.

El 2019, la Comunitat Valenciana va rebre 185.000 turistes russos, dels quals més del 80% es concentra a la província d'Alacant. 2019 va ser l'últim any de creixement d'aquest mercat: la pandèmia ha fet desaparéixer a aquests turistes durant 2020 i 2021 i s'esperava reprendre els fluxos una vegada superada la pandèmia.

La Comunitat Valenciana rep el 14% del turistes russos que viatgen a Espanya, xifra només superada per Catalunya, on n'arriba el 60%. Per la gran distància entre països, els visitants es queden 12,6 dies de mitjana i la despesa mitjana diària se situa en 124,1 euros. El 35,1% dels visitants pernocta en establiments hotelers, segons Hosbec.

També et pot interessar

stats