La patronal CEOE recomana als empresaris que eviten apujar els salaris en funció del IPC

Aposta per vincular els increments salarials a variables i indicadors econòmics com la productivitat, l'ocupació o l'evolució del PIB

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una imatge d'arxiu
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, en una imatge d'arxiu / Fernando Villar (Efe)

La patronal empresarial CEOE ha acordat recomanar a patronals i empresaris "un esforç de moderació salarial", sense concretar cap xifra, i evitar vincular les pujades salarials a la inflació, a més de recordar a les empreses que es puguen despenjar dels salaris pactats en conveni col·lectiu en situacions adverses. La patronal justifica aquesta decisió perquè és impossible traslladar aquests increments al preu del producte o servei final.

El comité executiu de la patronal espanyola s'ha reunit aquest dimarts per a fixar les recomanacions per a 2022 que es traslladaran als negociadors de convenis col·lectius i ha acordat que "és imprescindible que les actualitzacions salarials manquen d'efectes retroactius", segons el comunicat difós per CEOE i Cepyme.

Per a les organitzacions empresarials és "imprescindible" tindre en compte les circumstàncies específiques de cada sector a l'hora de pactar pujades salarials, en un context d'increment de costos que les empreses "estan tractant de no traslladar als preus". A més, considera important recordar a les empreses "l'existència de mecanismes d'inaplicació de les condicions de treball pactades en els convenis col·lectius quan concórreguen causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció", previ establiment d'un període de consultes.

Espiral inflacionista i perjudici laboral

El document subratlla que convé tindre present que una pujada significativa dels salaris podria alimentar l'espiral inflacionista i suposar una "barrera d'entrada al mercat laboral de les persones en desocupació" a conseqüència de la pujada dels costos laborals. Per això, la patronal aposta per vincular els increments salarials a variables i indicadors econòmics "quantificables i mesurables", com la productivitat, l'ocupació, l'evolució del PIB o els resultats de les empreses.

En cas que es decidisca vincular els salaris a la inflació, CEOE diu que "s'han d'establir límits".

Crítica sindical a la recomanació

La recomanació de la CEOE no ha agradat els sindicats. El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, considera la patronal està donant "una resposta inadequada" amb les seues recomanacions per a vincular els salaris a la productivitat, en lloc de la inflació, dins de la negociació col·lectiva per a 2022. Álvarez ha avançat que tant UGT com CCOO estan treballant en una "resposta conjunta" a la decisió de CEOE per a "obrir un nou escenari de negociació" amb la patronal.

"A mi m'hauria agradat que els empresaris d'aquest país, a l'hora d'apujar els preus, hagueren fet el mateix que pretenen que fem els treballadors. Si s'hagueren estretit el cinturó, no tindríem una inflació de més del 8%. Aquesta inflació no ve a conseqüència de la pujada dels salaris", ha insistit el secretari general d'UGT.

També et pot interessar

stats